An de an, medicii vin cu sfaturi pentru persoanele care aleg să țină post, înainte de Sărbătoarea Crăciunului. ”Conform statisticilor, oamenii nu ajung la spital pentru că mănâncă prea puțin, ci pentru că mănâncă prea mult. Îi felicit pe cei care țin post pentru că demonstrează că sunt puternici și au credință, este un pas important pentru sănătate. Postul este un lucru foarte sănătos”, este de părere medicul-șef al Clinicii Medicale I a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța, prof. univ. dr. Doina Catrinoiu. Ea spune că persoanele care țin post nu trebuie să cădă în extrem, în general ele trebuie să mănânce echilibrat, să mănânce suficient, gustări mici și repetate. ”Noi știm că, atunci când lipsesc proteinele și lipidele animale, senzația de foame apare mai repede, deci ei trebuie să mănânce mai frecvent. În rest, în post, nu pot să spun că există alimente care dăunează. Vizavi de alcool, eu îi sfătuiesc pe cei care țin post să nu consume alcool, și pentru că, din punctul meu de vedere, contravine postului, dar și pentru faptul că alcoolul este un pericol atunci când persoanele respective aleg să mănânce altfel decât în mod obișnuit. Consumul de alcool trebuie să fie moderat”, a spus medicul-șef.
CE TREBUIE SĂ CONȚINĂ ”O MASĂ” SĂNĂTOASĂ DE... POST În opinia prof. univ. dr. Catrinoiu, ”o masă” sănătoasă de post trebuie să conțină fructe și legume din belșug. Dimineața, de exemplu, trebuie să mâncăm pâine integrală cu margarină care nu are grăsimi trans, fructe, dar putem să și bem o cafea. ”Cafeaua de dimineață, dacă este băută după consumarea micului dejun, este foarte bună”, adaugă medicul. Atât la prânz, cât și seara sunt indicate salatele (salată de roșii, salată verde, dar și salate din diferite legume), dar și fructele trebuie să fie nelipsite. Prof. dr. Catrinoiu nu recomandă consumul în cantitate mare a produselor din soia, mai ales dacă nu se cunoaște sursa.