Sfaturi pentru consumatori în vreme de caniculă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la ANPC

Sfaturi pentru consumatori în vreme de caniculă!

Sănătate 25 Iunie 2016 / 08:43 588 accesări

Vara a venit, în adevăratul sens al cuvântului și temperaturile caniculare ne afectează pe toți. Pentru ca perioada aceasta să nu devină și mai greu de suportat din cauza unor probleme de sănătate care pot apărea din cauza consumului unor produse care și-au pierdut proprietățile din cauza depozitării acestora în spații improprii, inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au făcut câteva recomandări pentru perioada caniculară. Astfel, atunci când mergeți la cumpărături ar trebui să verificați în mod direct caracteristicile produsului: miros, culoare, aspect, având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare. De asemenea, ar trebui să refuzați produsele care prezintă caracteristici de produs alterat (aspect mâzguit, miros de acru, aspect spongios de început de fermentare, produs deformat și consistență moale-înghețată, ambalaje deformate etc). Atunci când cumpăraţi produse alimentare, acordaţi atenţie deosebită modului de prezentare a ambalajului. În cazul în care ambalajul este bombat, prezintă deformări sau este rupt înseamnă că produsul nu mai prezintă deplină siguranţă pentru consumator. Evitaţi să achiziţionaţi astfel de produse. De asemenea, ar trebui să fiți atenți la data durabilității minimale ale produselor și la data de expirare.

FIȚI ATENȚI LA TEMPERATURILE DE DEPOZITARE A ALIMENTELOR

Când sunteți la cumpărături, fiți atenți dacă agenții economici respectă temperatura la care ar trebui să depoziteze produsul ales de dumneavoastră (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare produsul achiziționat). De asemenea, nu ar trebui să recongelați un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice acest lucru (pe etichetă).

”Vă atrag atenţia asupra legumelor şi fructelor comercializate în cadrul pieţelor în spaţii deschise unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdeţurilor etc). De asemenea, nu cumpăraţi alimente din locuri neautorizate”, precizează directorul ANPC, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook. Vremea caniculară determină un consum mai mare de lichide, fie că este vorba despre apă minerală naturală, apă de masă, sucuri de fructe, băuturi răcoritoare sau bere. Depozitate în soare, acestea își pierd caracteristicile, de aceea ar trebui să acordați o atenție deosebită modului de depozitare și expunere ale sticlelor cu lichide. Nu uitați ca la cumpărarea produselor alimentare să solicitați și să păstrați bonul de casă pentru a putea proba achiziționarea produsului, în cazul în care doriți să reclamați calitatea unui produs la ANPC sau Direcția de Sănătate Publică.



12