Sfecla roşieeste una dintre cele mai benefice legume pentru organism. Se cunosc efectele sale deosebite în bolile de sânge, de ficat și în cele tumorale, dar nu numai. Substanțele antioxidante bogate ce se găsesc în sfeclă previn leucemia, cancerul pulmonar, acolo-rectal, gastric, de prostată sau sân. De altfel, consumul regulat de sfeclă roșie, fie în salate, fie ca suc, se recomandă și persoanelor care au predispoziție spre varice. Sfecla previne pierderea elasticității vaselor de sânge și formarea dilatațiilor și stazelor venoase. Totodată, curele de sfeclă roșie sunt bune pentru intoxicațiile de zi cu zi la care este supus organismul. Sucul de sfeclă roșie sau sfecla roșie crudă consumată pe stomacul gol ajută la regenerarea celulelor hepatice și previne evoluția hepatitelor cronice sau cirozelor. Fiind o sursă excelentă de fier, magneziu, vitamina B6, sfecla roșie combate cu succes anemia. Cea mai bună metodă este ca legumele să se fiarbă în coajă, nu foarte mult, până se înmoaie.