Vineri, 10 noiembrie, la ora 13.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la troița Sfântul Nectarie din cadrul Așezământului medical din Cogealac. Pe 11 noiembrie, în calendarul ortodox este cinstit Sfântul Mare Mucenic Mina. Cu acest prilej, sâmbătă, 11 noiembrie, începând cu ora 8.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. M. Mc. Mina” din Constanța, situată în Parcul Tăbăcărie.
VIAȚA SFÂNTULUI MARE MUCENIC MINA
Este originar din Egipt şi a trăit în secolul al III-lea, în timpul împăraţilor romani Diocleţian și Maximian. A slujit în armata romană, apoi s-a retras în pustie pentru a se dedica rugăciunii şi pentru a fugi de închinarea la idoli, la care erau obligaţi soldaţii. Pentru că şi-a mărturisit credinţa în Hristos, Sfântul Mina a fost supus la chinuri cumplite şi, în cele din urmă, decapitat. În evlavia populară, Sfântul Mina este cunoscut şi ca sfântul ajutător în pagube şi pierderi materiale.
Duminică, 12 noiembrie, începând cu ora 8.30, la biserica „Sf. Nectarie” din Constanța (zona Medeea), Sfânta Liturghie va fi oficiată de către un sobor de trei arhierei. Este vorba despre: IPS Kiprian, Mitropolit de Stara Zagora (Bulgaria), IPS Aleksei, Arhiepiscop de Balta și Ananiev (Ucraina) și ierarhul Tomisului, IPS Teodosie. Reamintim că Sfântul Nectarie este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 9 noiembrie.
Luni, 13 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ioan Gură de Aur, unul dintre cei trei sfinți ierarhi, care sunt ocrotitorii învățământului teologic. Cu acest prilej, începând cu ora 6.00, IPS Teodosie va oficia Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. La slujbă vor fi prezenți și elevii Seminarului teologic ortodox „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din Constanța.
SFÂNTUL IERARH IOAN GURĂ DE AUR, ARHIEPISCOPUL CONSTANTINOPOLULUI
S-a născut în anul 344 în cetatea Antiohia, într-o familie nobilă. Este atras de viaţa călugărească, astfel că din anul 374 petrece patru ani într-o mănăstire din Antiohia şi doi ani ca pustnic într-o peşteră, iar în anul 381 este hirotonit diacon, apoi preot. În timpul celor doisprezece ani de slujire preoţească, Sfântul Ioan Gură de Aur a devenit vestit prin predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi. În anul 398 este ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie. Sfântul Ioan Gură de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate şi pentru îndreptarea celor căzuţi în erezii. S-a mutat la Domnul în anul 407.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, care se oficiază în Biserica de Răsărit în marea majoritate a duminicilor și sărbătorilor de peste an, este un exemplu viu al harului de care a fost însufleţit acest mare Părinte al Bisericii.
Marți, 14 noiembrie, în Biserica Ortodoxă este cinstit Sfântul Apostol Filip. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia marți, începând cu ora 8.15, Sfânta Liturghie de hram la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”, de lângă localitatea Adamclisi, judeţul Constanţa.
VIAȚA SFÂNTULUI APOSTOL FILIP
Originar din Betsaida Galileii, Sfântul Apostol Filip este cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos. După Înălţarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credinţa creştină în Asia. Documente descoperite recent atestă faptul că Sf. Ap. Filip l-a însoţit pe Sf. Ap. Andrei în Schitya Minor (Dobrogea), pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu.