Cei doi mucenici s-au născut în cetatea Emesa din Fenicia, în timpul persecuțiilor declanșate de împărații romani împotriva creștinilor. Părinți lui Galaction au fost aduși în acele timpuri la credința creștină de un monah pe nume Onufrie. La fel și pruncul primit de la Dumnezeu, în urma mărturisirii credinței lor în Hristos, a fost botezat de acest monah. Onufrie era și preot și a botezat-o mai întâi pe mama Sfântului Mucenic Galaction, care își dorea mult să aibă un copil, iar cu toate rugăciunile și jertfele făcute zeiței Artemis încă nu îl dobândise. Monahul i-a spus că pentru aceasta trebuie să se roage adevăratului Dumnezeu, căci El a făcut cerul, a întemeiat pământul, a zidit pe om și toată suflarea.
Sfântul Galaction a primit o educație deosebită care a inclus retorica, filosofia și astronomia. S-a logodit cu tânăra Epistimi, pe care a convertit-o la creștinism. Hotărând amândoi să petreacă viață călugărească, și-au vândut averile și au îmbrăcat haina monahală în mănăstiri apropiate una de cealaltă.
Mănăstirea în care se afla Sfântul Galaction a fost descoperită de închinătorii la idoli și ei au înștiințat autoritățile că acolo trăiesc creștini. Au fost trimiși soldați care ar fi trebuit să-i prindă pe monahi și să îi ducă în fața guvernatorului, pentru judecată. Dintre toți monahii însă numai Sfântul Galaction i-a așteptat pe agresori, ceilalți au fugit și s-au ascuns în pustiu și în munți.
El a fost luat și dus în fața judecătorilor. Epistimia a mers de bunăvoie după dânsul deși mănăstirea în care viețuia fusese ferită de prigoană.
Mărturisindu-și amândoi credința, au fost supuși la chinuri, după care li s-au tăiat mâinile și picioarele iar în cele din urmă și capetele. (sursă: vol. "Viețile Sfinților")