Shinzo Abe, reales prim-ministru cu majoritate covârșitoare de voturi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Shinzo Abe, reales prim-ministru cu majoritate covârșitoare de voturi

Externe 25 Decembrie 2014 / 00:00 476 accesări

După o victorie fără drept de apel a Partidului său Liberal-Democrat (PLD) în cadrul alegerilor legislative anticipate, Shinzo Abe a fost reales ieri prim-ministru al Japoniei de către Parlament. Candidat conservator fără un concurent real, Shinzo Abe a întrunit 328 de voturi din cele 470 exprimate în Camera Inferioară, ceea ce îl plasează pentru a treia oară în cariera sa la conducerea arhipelagului nipon.

Această realegere era o simplă formalitate, PLD având 291 de deputați, iar aliatul său centrist, Noul Komeito, 35. Shinzo Abe, al cărui partid domină Senatul, a fost susținut de toți membrii alianței și chiar de mai mulți parlamentari decât aceștia. Avea ca rivali alți patru candidați care nu aveau, practic, nicio șansă. Cel de-al doilea clasat, Katsuya Okada, lider al Partidului Democrat din Japonia, de centru-stânga, a obținut 73 de voturi din partea deputaților și 61 din partea senatorilor. Pe fondul unui absenteism-record, de aproximativ 48%, PLD condus de Abe a câștigat detașat pe 14 decembrie alegerile legislative.

Shinzo Abe ar urma să-și formeze Guvernul în aceeași zi în care a fost desemnat ca premier, reconfirmând în funcții pe actualii miniștri cu excepția titularului la Apărare. Akinori Eto ar urma să fie înlocuit de Gen Nakatani, un bun cunoscător al problemelor securității naționale și ale luptei antiteroriste. O ceremonie era prevăzută să aibă loc în prezența împăratului Akihito, care trebuie să valideze oficial componența Guvernului, fără însă a avea vreun cuvânt de spus în această privință. Shinzo Abe intenționează să continue politica lansată din decembrie 2012, data revenirii sale la putere după un prim mandat eșuat în perioada 2006-2007. Programul său este în principal economic, pentru că șeful guvernului conservator a transformat scrutinul legislativ în referendum în care populația urma să se pronunțe pentru sau împotriva politicilor sale. De la aplicarea sa spre sfârșitul anului 2012, această strategie a extinderilor bugetare, flexibilității monetare și reformelor structurale a avut inițial efecte pozitive, ca de exemplu devalorizarea yenului, revenirea la o inflație moderată și o impulsionare a creșterii economice. Însă creșterea economică a stagnat ulterior și Japonia a reintrat în recesiune în trimestrul al treilea al acestui an, ca urmare a unei majorări a taxei asupra consumului la începutul lunii aprilie. Shinzo Abe dorește să profite de mandatul său pentru a reforma Constituția și a înscrie în lege texte pe care le consideră prioritare, în special referitoare la securitatea națională și la apărare.

Taguri articol


12