Short Film Corner la Cannes, secţiunea noului val românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Short Film Corner la Cannes, secţiunea noului val românesc

Cultură 30 Aprilie 2009 / 00:00 488 accesări

După secţiunile consacrate (Competiţia Oficială, Un certain regard, Quinzane des Realisateurs, Săptămîna Criticii, Cinefondation), iată că o nouă redută a Cannes-ului se lasă cucerită de valurile recente ale cinematografiei noastre. Îi vom întîlni, aşadar, aici, între 13 şi 24 mai, pe cei mai tineri dintre... tineri, dacă ne este îngăduită o asemenea comparaţie. Fără a fi o competiţie şi cu toate că se află, în acest an, abia la a şasea ediţie, Short Film Corner a reuşit să se impună ca o trambulină a celor mai tineri autori. La ediţia din 2008, de pildă, au participat filme din 80 de ţări, cu un total de 1.830 de scurtmetraje, văzute de-a lungul a 22.000 de proiecţii în cele trei minisăli, dar şi în 40 de posturi de consultare. Sînt organizate ateliere, mese rotunde, se derulează întîlniri ad-hoc, în programul noii secţiuni intrînd scurtmetraje din Competiţia Oficială, dar şi de la Cinefondation, de la Quinzaine des Realisateurs şi de la Săptămîna Criticii. Titlurile sînt abordabile pentru cumpărătorii din toată lumea, marile companii internaţionale de distribuţie fiind preocupate de descoperirea vlăstarelor cinematografiei mondiale, viitori idoli ai ecranelor.

Reamintim că, pentru prima oară, România a fost prezentă la această secţiune în 2008, cînd a adus pe Coasta de Azur 14 scurtmetraje: „Acasă\" (regia - Paul Negoescu), „Alexandra\" (regia - Radu Jude), „Apa\" (regia - Constantin Popescu), „Cronica unei morţi anunţate\" (regia - Andrei Gruzsniczki), „Faţa galbenă care rîde\" (regia - Constantin Popescu), „Joi\" (Hadrian Marcu), „La drumul mare\" (regia - Gabriel Sîrbu), „Lecţia de box (regia - Alexandru Mavrodineanu), „Megatron\" (regia - Marian Crişan), „Networking Friday\" (regia - Răzvan Rădulescu), „O zi bună de plajă\" (regia - Bogdan Mustaţă), „Scurtă plimbare cu maşina\" (regia - Paul Negoescu), „Tîrziu\" (regia - Paul Negoescu), „Valuri\" (regia - Adrian Sitaru). Am prezentat întreaga listă spre a ne face o idee despre selecţia precedentă, a cărei calitate nu poate fi pusă la îndoială. Este drept că a fost şi un an cînd scurtmetrajele noastre veneau încununate cu premii internaţionale la alte festivaluri sau chiar la Cannes.

În 2009, orientarea s-a făcut cu precădere către titluri mai puţin cunoscute, al căror impact internaţional să se producă aici. Şi numărul este mai mic. Vor putea fi văzute 11 producţii recente: „Fabulosul destin al lui Toma Cuzin\" de Paul Negoescu, „Bric Brac\" de Gabriel Achim, „Renovare\" de Paul Negoescu, „Dănuţ pleacă pe vapor\" de Radu Potcoavă, „Nunta lui Oli\" de Tudor Jurgiu, „Un bărbat urmăreşte o femeie\" de Gabriel Achim, „Încearcă să nu clipeşti\", „Palmele\" de Gheorghe Chiper, „Lungul drum spre casă\" de Anamaria Chioveanu, „Picnic\" de Raluca Mirescu şi „Cealaltă fiică\" de Ştefan Munteanu.

Taguri articol


12