„Shukar Collective” şi Fanfara „Savale” participă la festivaluri din Marea Britanie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Shukar Collective” şi Fanfara „Savale” participă la festivaluri din Marea Britanie

Monden 07 Iunie 2007 / 00:00 1008 accesări

Formaţia „Shukar Collective” va participa pe data de 16 iunie la „Pulse Festival”, iar Fanfara „Salvale”, din satul Zece Prăjini, va participa pe 21 iunie la „Exhibition Road Music Day”, care va avea loc la Muzeul de Istorie Naturală din Londra.

„Shukar Collective” va prezenta, în frunte cu DJ Vasile, un set pe scena Global Local Stage din cadrul Pulse Festival. Muzica formaţiei îmbină într-un mod original sunetul new-generation cu muzica tradiţională a ursarilor. Ideea înfiinţării „Shukar Collective” a venit după ce Lucian Stan (DJ Vasile) şi Dan Handrabur (DJ Dreamdoktor) au ascultat piesele originale Shukar ale lui Tamango, Napoleon şi Clasic şi i-au auzit pe aceştia cîntand într-un club de jazz bucureştean. Conceptul din spatele proiectului l-a reprezentat reorchestrarea acestor piese populare folosing tehnologii moderne, fără a altera în vreun fel sunetul lor original.

„Shukar Collective”, al căror prim album de debut „Urban Gypsy”, a fost foarte apreciat de publicul şi presa din întreaga lume, îşi vor lansa al doilea album, intitulat „Rromatek”, în vara acestui an.

Aflat la a treia ediţie, Pulse Festival din Londra celebrează influenţa culturală şi prezenţa comunităţilor din Europa Centrală şi de Est în Marea Britanie, reunind artişti din ţări precum Polonia, Cehia, România, Ungaria, Slovacia etc.

Exhibition Road Music Day, în cadrul căruia va concerta Fanfara „Savale”, este un festival unic de muzică live, unde vor avea loc peste 70 de spectacole, susţinute de muzicieni profesionişti şi amatori. Festivalul cuprinde un amestec de stiluri care celebrează diversitatea culturii internaţionale.

Fanfara „Savale” provine din satul Zece Prăjini, din România, unde fiecare bărbat cîntă la cel puţin un instrument.

În regiune, tradiţiile au fost păstrate timp de multe secole, însă Fanfara „Savale” a adus un sunet inovator: o combinaţie de muzică lăutărească tradiţională românească, cu un ritm de pînă la 200 de bătăi pe minut, cu muzica spaţiului balcanic. Ritmul este descris ca fiind fabulos, iar muzicienii sînt adepţii mai multor stiluri muzicale. Deşi o mare parte dintre membrii fanfarei nu ştiu să citească note, aceştia pot cînta orice melodie, după ce au auzit-o doar o singură dată.

Fanfara Savale are un traseu muzical care include înregistrări în Germania şi concerte live în Europa la festivaluri de world music, folk sau rock din Ungaria, Austria, Belgia, Franţa, Germania, Elveţia, Slovenia, Italia, Spania sau Slovacia.

Albumul lor de debut a fost înregistrat la sfîrştitul lui 2003, în numai patru zile. Intitulat „Speed Brass of the Gypsies”, acesta include 20 de piese. Unele sînt melodii tradiţionale româneşti, altele tradiţionale lăutăreşti, dar toate sînt speciale şi incredibil de rapide.

Taguri articol


12