Gruparea jihadistă Stat Islamic nu încetează să șocheze prin cruzime și amenințări, aproape zilnic. O nouă înregistrare video postată pe internet prezintă un jihadist îmbrăcat în negru care stă lângă un soldat kurd, pe care îl decapitează. Însă, înainte ca soldatul să fie executat, luptătorul SI îl ameninţă pe preşedintele SUA: ”Să ştii, Obama, că vom ajunge în America. Să ştii şi că îţi vom tăia capul în Casa Albă şi vom transforma America într-o provincie musulmană”. Ameninţările militantului nu se opresc însă la SUA, ci includ şi un mesaj ”pentru Franţa şi sora ei Belgia”: ”Vă avertizăm că vom veni la voi cu maşini-capcană şi explozibili şi vă vom tăia capetele”. În cadrul aceleiaşi înregistrări, militantul îl ameninţă şi pe liderul kurd irakian Masoud Barzani, care conduce lupta împotriva SI în Irak: ”În ceea ce te priveşte, oh, Masoud, câine, te vom decapita şi te vom arunca în coşul de gunoi al istoriei. Să ştii că suntem bărbaţi care nu se tem de nimeni. Vom institui legile lui Allah”. Referindu-se la soldatul kurd, jihadistul continuă: ”Aceasta este soarta unuia dintre soldaţii voştri şi, de fiecare dată când lansaţi o rachetă, vă vom trimite capul unuia dintre soldaţii voştri. Voi omorâţi copii şi bombardaţi civili, în timp ce susţineţi că este interzis de Constituţia voastră”.
”OBAMA A LĂSAT AL-QAIDA SĂ SE DEZVOLTE” Mai mulți ofițeri în retragere ai armatei americane au vorbit senatorilor despre lipsa unei strategii a administrației Obama, fapt ce a dus la imposibilitatea forțelor americane de a învinge teroriștii islamici. Site-ul Russia Today a prezentat declarațiile unui general în retragere care a mers chiar mai departe, acuzând administrația Obama că a permis rețelei teroriste al-Qaida să se dezvolte în ultimii cinci ani.
Generalul Jack Keane s-a alăturat generalului de Marină Militară James Mattis și amiralului în retragere William Fallon, marți, pentru a depune mărturie în fața noilor membri ai Comitetului Serviciilor Militare din Senatul SUA, care, în premieră, include și veterani ai războaielor din Irak și Afganistan, ca senatorul republican Joni Ernst din Iowa. În timpul mărturiei, comitetul le-a adresat generalilor mai multe întrebări cu privire la direcțiile impuse de administrația Obama în combaterea amenințării reprezentate de organizația teroristă Stat Islamic în Irak și Siria. Generalul Keane le-a spus senatorilor că, în ciuda eforturilor de a anihila rețeaua al-Qaida, aceasta s-a dezvoltat în ultimii cinci ani. ”După cum puteți observa și pe hartă, al-Qaida și mișcările afiliate ei s-au extins spre Iran și încep să domine mai multe țări. SI este o ramură al-Qaida în Irak, care a acționat în această țară încă din 2009. După retragerea trupelor americane din Irak în 2011, SI s-a dezvoltat ca organizație teroristă în acest stat, extinzându-se și în Siria, în 2012. Este imposibil să vă uitați pe hartă și să afirmați că strategia SUA funcționează sau că al-Qaida a fost pusă pe fugă. Este de neiertat faptul că strategia noastră a eșuat”, a declarat generalul Keane.
Veteran al războiului din Vietnam, generalul Keane a sprijinit invadarea Irakului. De la retragerea sa în 2003, el a devenit unul dintre cei mai vocali susținători ai creșterii efectivelor militare americane în teatrele de război. De asemenea, generalul este și consilier pe probleme de securitate națională pentru rețeaua americană de televiziune Fox News. El le-a explicat senatorilor că al-Qaida a declarat război Americii la începutul anilor '90 și a urmărit eliminarea SUA din regiune, pentru ca rețeaua să pună stăpânire pe pământurile musulmanilor, țintind chiar o dominație internațională. ”Liderii politici americani au refuzat să definească al-Qaida drept mișcare islamistă radicală și au ales să nu adopte o strategie pentru a opri și a contracara amenințarea ei”, a adăugat Keane. Poziția sa a fost aprobată și de alți membri ai comitetului, care consideră că SUA trebuie să își definească strategia de luptă împotriva terorismului și să își stabilească clar țintele de luptă. Generalul James Mattis a concluzionat că ”SUA au nevoie de o reevaluare a strategiei de securitate națională”, atrăgând atenția că lipsa unei strategii corespunzătoare de combatere a amenințării teroriste din Irak nu a început pe vremea lui Obama.
Cu prețul petrolului într-o cădere accentuată, cu dedicație pentru economia Rusiei, SUA au afectat însă și posibilitățile financiare ale administrației irakiene de a se apăra eficient în fața amenințării tot mai mari a SI. Zilele trecute, premierul irakian se plângea de faptul că ”prețul dezastruos al petrolului nu ajută Irakul în lupta împotriva SI”, știut fiind faptul că teroriștii valorifică pe piața neagră importante cantități de petrol, după ce au preluat controlul asupra mai multor câmpuri petroliere din zonele invadate, asigurându-și sume substanțiale pentru înarmare.