Nu e un secret pentru nimeni faptul că, în timp ce creștinismul se divide în tot felul de... bisericuțe, Islamul câștigă teren și adepți în întreaga lume. Un musulman care vine să se stabilească în România, însurat cu o româncă, nu se creștinează, ci își îmbrobodește nevasta, la propriu și la figurat. Nu generalizăm, dar constatăm. În acest context, nu este de mirare că țări precum Franţa, Germania şi Marea Britanie, care s-au cam depărtat de Dumnezeu, unde procentele creștinilor sunt din ce în ce mai spre... 20%, trimit cel mai mare număr de luptători către organizaţia teroristă Statul Islamic. Potrivit unui studiu al unui centru din Olanda, SI a adunat din ţările europene în jur de 4.000 de recruţi, dintre care 17% sunt femei, culmea! Studiul Centrului Internaţional de Combatere a Terorismului arată că în Franţa s-ar afla peste 2.000 de persoane ce susţin gruparea teroristă, dar nu s-au alăturat forţelor din Orientul Mijlociu. Belgia este țara cu cel mai mare număr de luptători plecaţi pe cap de locuitor, urmată îndeaproape de Austria şi Suedia. Cum să nu se producă atentate dintre cele mai sângeroase în Europa când teroriștii sunt vecinii noștri, prietenii noștri din copilărie, radicalizați din nu se știe ce motiv și care se detonează la o... cafeluță la mall?! Cercetarea mai arată şi că majoritatea luptătorilor par să aibă tulburări de comportament. Din fericire, același studiu arată că numărul de cetăţeni din Europa de Est plecaţi în Orientul Mijlociu este nesemnificativ, datorită comunităţilor mult mai mici de musulmani din aceste state. Rezultatele studiului realizat de centrul din Haga vin la mai puţin de o săptămână după ce oficiali francezi au anunţat că Statul Islamic ar fi antrenat între 400 şi 600 de luptători pentru a efectua atacuri externe, îndeosebi asupra ţărilor din Europa. De altfel, o treime din cetăţenii europeni plecaţi la antrenamente în Siria şi Irak s-ar fi întors deja. Aproximativ 1.300 de membri SI s-au mutat în Europa, în timp ce România, Malta, Cehia și Lituania reprezintă doar țări de tranzit pentru aceștia, aratădigi24.ro.
DESTINE FRÂNTE Printre actele jihadiștilor descoperite de forțele armate kurde din Siria într-un oraș eliberat de sub ocupația SI, o echipă de reporteri de la Russia Today a găsit și mai multe pașapoarte rusești, printre care și unul care i-a condus pe jurnaliști acasă la cel care se pare că și-a condus familia la o moarte sigură în mâinile teroriștilor. Majoritatea adepților SI își duc și familiile cu ei în Siria sau în Irak, odată ce sunt recrutați de gruparea teroristă, sperând că se vor stabili acolo definitiv. După eliberarea orașului Shaddadi (din provincia siriană Hasakah) din mâinile SI, reporterii Russia Today au intrat în posesia pașapoartelor mai multor cetățeni ruși, dar unul dintre acestea, al lui Alex (numele a fost schimbat din motive de securitate), a dus-o pe corespondenta Russia Today, Maria Finoshina, în orașul natal al acestuia, Volgograd, situat în centrul Rusiei. Fiu al unui profesor respectat din localitate, Alex se bucura de o slujbă bine plătită, având o diplomă în cercetare, era căsătorit și avea trei copii. A fost un șoc pentru tatăl lui când a aflat că acesta și-a luat familia și a plecat în Siria să se alăture SI.
Tatăl își reproșează că a fost orb și nu și-a dat seama ce planuri are fiul său când i-a spus că vrea să se stabilească în Germania cu familia. Acum se crede că Alex și soția lui, Tamara, au murit în luptele din Siria, unde s-au alăturat jihadiștilor. ”A ajuns acolo cu soția și cu cei trei copii mici și nu mai știu nimic de soarta lor”, a declarat tatăl, care povestește că a încercat să își facă fiul să se răzgândească, spunându-i că micuții ar putea ajunge pe mâna teroriștilor și folosiți pentru transplant de organe. Nimic însă nu l-a făcut pe Alex să renunțe la SI. El s-a convertit la Islam în urmă cu zece ani, potrivit tatălui său, conștient că religia musulmană nu are nimic a face cu extremismul islamic al teroriștilor SI. ”Un student egiptean de la facultatea de medicină pe care l-a cunoscut la sală l-a agățat și l-a convertit la Islam”, povestește tatăl lui Alex. Tamara, soția lui, nu era prea convinsă de religia musulmană, dar a adoptat-o și ea, din dragoste pentru Alex, mărturisește un prieten. Alex frecventa moscheea din districtul Kirovsky al Volgogradului, însă dorința reporterilor Russia Today de a discuta cu imamul Rustam Yakubov nu s-a materializat. Acesta nu mai lucra la moscheea respectivă. El intrase în vizorul poliției după ce, în cei zece ani cât a fost imam la moscheea Kirovski, a încercat să recruteze luptători pentru SI, a declarat Sultan Khadji Abibakrov, șeful Uniunii Musulmane din regiunea Volgograd. ”Luau versete din Coran și le interpretau scoase din context, ajungând la mesajul final de a lupta împotriva infidelilor”, mai povestește Abibakrov. ”Nu este vorba despre Islam, este o boală”, conchide tatăl lui Alex. Acesta crede că raidurile rusești împotriva SI în Siria sunt o acțiune înțeleaptă, chiar dacă poate tocmai un astfel de raid i-a omorât fiul și familia, deveniți luptători SI.
Citește și:
Zeci de militanți islamiști au murit într-un raid aerian în nordul Siriei
Armata nigeriană a anunțat arestarea liderului grupării Ansaru
Lider al Statului Islamic din Irak, ucis într-un raid aerian
Aeroportul din Bruxelles a fost redeschis
Franța va mobiliza în trenuri agenți de securitate înarmați
Circa 1.500 de ostatici au fost eliberați dintr-un penitenciar aflat sub controlul Statului Islamic