Jihadişti din cadrul filialei libiene a grupării teroriste Statul Islamic au preluat, timp de trei ore, controlul asupra sediului serviciilor de securitate din orașul Sabratha, unde au decapitat 12 ofiţeri, după care au fost alungaţi, miercuri dimineaţă. Incidentul relevă consolidarea prezenţei şi puterea de atac imprevizibilă a militanţilor locali din SI în acest oraş strategic din vestul Libiei în drumul migranţilor către Europa. Comandantul Consiliului Militar din Sabratha, Taher al-Gharabili, a declarat că persoane înarmate au exploatat o breşă de securitate şi au reuşit să pătrundă în centrul oraşului, în timp ce militarii libieni se aflau în altă parte. Alt oficial libian în domeniul securităţii a declarat că militanţii au blocat, cu trupurile fără cap ale ofiţerilor pe care i-au ucis, drumul către sediul serviciilor de securitate din oraş, pe care l-au ocupat aproximativ trei ore. Acest oficial a declarat, sub protecţia anonimatului, că 19 militari au fost ucişi în total, în timpul ocupării sediului şi în confruntările care au urmat.
Sabratha a devenit un fief al militanţilor SI din Libia. Avioane americane au ucis, săptămâna trecută, zeci de presupuşi militanţi într-un atac aerian în apropierea acestui oraş, inclusiv doi sârbi care au fost luaţi ostatici anul trecut. Patru membri ai forţelor libiene au murit marţi, în confruntări cu militanţi SI în nordul ţării, în apropiere de capitala Tripoli. Confruntările au avut loc în apropiere de localitatea Sabratha, situată la 75 de kilometri de Tripoli, între miliţia locală şi militanţii SI. Armata Naţională Libiană (care aparţine Guvernului cu sediul în Tobruk) a anunţat că în weekend a alungat militanţii SI din anumite zone ale provinciei Benghazi din nordul ţării, redobândind controlul asupra portului strategic Marisa şi asupra oraşului Ajdabiya, situat la 150 de kilometri sud de Benghazi.
Libia se confruntă cu un conflict din 2011, după înlăturarea de la putere și lichidarea fostului preşedinte Muammar Gaddafi, iar din 2014, în ţară se află două guverne, unul cu sediul la Tripoli (nordul ţării) şi altul cu sediul la Tobruk (estul ţării), recunoscut pe plan internaţional. SI a profitat de instabilitatea din ţară pentru a se infiltra, cucerind oraşul Sirte, unde se află cel mai mare centru de militanţi SI din Libia. Violenţele vin pe fondul nominalizării unui guvern unitar, în baza unui plan susţinut de ONU, care încearcă să obţină aprobarea din partea Parlamentului libian recunoscut pe plan internaţional.
UPDATE:
FRANȚA, SUA ȘI MAREA BRITANIE EFECTUEAZĂ OPERAȚIUNI SECRETE ÎN LIBIA Unităţi ale forţelor speciale franceze, britanice şi americane efectuează operaţiuni antiteroriste secrete pe teritoriul Libiei, vizând poziţii ale organizaţiei Stat Islamic. Operaţiunile speciale franceze în Libia sunt coordonate de Direcţia Generală pentru Siguranţa Externă (DGSE). Sursele franceze au explicat că raidul aerian american efectuat pe 19 februarie în nordul Libiei a fost în coordonare cu Franţa şi Marea Britanie. Se pare că SUA, Franţa şi Marea Britanie efectuează o serie de operaţiuni militare secrete în Libia, în principal raiduri aeriene punctuale, dar şi misiuni terestre.
Avioane militare americane au atacat, pe 19 februarie, o clădire din localitatea Sabratha, situată la circa 60 de kilometri vest de Tripoli, în apropierea frontierei cu Tunisia. Bombardamentul american s-a soldat cu moartea a 40 de militanţi ai reţelei teroriste Stat Islamic. Conform unor surse citate de ”NYT”, ţinta raidului aerian a fost Noureddine Chouchane, un terorist care a organizat numeroase atentate în Tunisia. Acesta este acuzat că a organizat două atentate de amploare în Tunisia, în 2015: atacul care a vizat, în martie, Muzeul Bardo din Tunis, soldat cu 22 de morţi, şi atacul din staţiunea estivală Sousse, soldat cu 38 de morţi.
Citește și:
Suedeză eliberată din mâinile SI
Forţele militare libiene au redobândit controlul asupra unor oraşe ocupate de SI