Aliatul socialiştilor bulgari, Rumen Radev, un nume nou în politică şi un susţinător al unei apropieri de Moscova, a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit rezultatelor definitive, anunţate luni, relatează Reuters.
Radev, 53 de ani, sprijinit de partidul socialist de opoziţie a câştigat 59,35% dintre voturi.
Tsetska Tsacheva, candidata de 58 de ani a partidului de centru dreapta de la guvernare, GERB, a obţinut 36,17%.
Radev a folosit în campania electorală o retorică anti-migranţi şi a susţinut că este în interesul ţării să găsească un echilibru între obligaţiile de ţară membră a Uniunii Europene şi îmbunătăţirea legăturilor cu Rusia.
Pentru premierul bulgar Boiko Borisov, care se află la al doilea mandat, miza alegerilor a fost menţinerea sa la putere: el s-a angajat să demisioneze "de duminică seară" în cazul unui eşec al dnei Tsacheva, ceea ce ar deschide o perioadă de incertitudini pentru această ţară membră a UE. Borisov a reiterat când a votat că va demisiona în cazul unui succes al lui Radev, potrivit agenţiei de presă Novinite.
În regimul parlamentar bulgar, alegerea unui nou preşedinte - cu rol mai mult protocolar - nu implică demisia guvernului şi formarea unui nou executiv.
În primul tur al scrutinului prezidenţial din 6 noiembrie, generalul Radev - total novice în politică - a creat surpriză clasându-se cu trei puncte înaintea candidatei majorităţii, criticată pentru lipsa ei de carismă.
Acest militar considerat înclinat să pledeze pentru cauza rusă a fost dat câştigător în al doilea tur de scrutin de mai multe sondaje pentru a-i succeda preşedintelui în exerciţiu Rosen Plevneliev, provenit din partidul aflat la putere.
Victoria generalului Radev ar putea duce la adoptarea unei poziţii mai favorabile Rusiei, în timp ce actualul şef al statului s-a distins prin intransigenţa sa faţă de Moscova.
Candidatul socialiştilor s-a declarat favorabil unei ridicări a sancţiunilor europene împotriva Rusiei şi apreciază că regiunea "Crimeea (peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014) este de fapt rusească".
Sectorul energetic bulgar este dependent în mare măsură de puternică prezenţa rusă şi cele două ţări întreţin tradiţional legături culturale şi istorice.
Dramatizând miza, majoritatea a lansat un apel la mobilizare împotriva "totalitarismului comunist" şi a "generalului roşu", afirmând că o revenire la putere a socialiştilor va duce la o "îngheţare a fondurilor europene".
Radev îşi apară neutralitatea, amintind că este "general al NATO format în SUA" şi subliniind că "apartenenţa la UE şi NATO nu are alternativă".