„Şi ei au fost contemporani cu Eminescu...”.

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Restituiri

„Şi ei au fost contemporani cu Eminescu...”.

Cultură 15 Ianuarie 2010 / 00:00 536 accesări

? Incursiune artistică ? Seria manifestărilor incluse în cadrul programului cultural „160 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu”, iniţiat de Consiliul Judeţean Constanţa, Fundaţia Culturală „Fantasio” şi Liga Culturală Pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni a debutat, ieri, printr-un dialog al artelor. Vernisajul expoziţiei „Şi ei au fost contemporani cu Eminescu...”. , găzduită de Muzeul de Artă, a fost prefaţată de un recital poetic şi muzical susţinut de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Dionisie Exiguul” din Constanţa.

Expoziţia de bază reunind tablouri semnate de artişti din secolul al XIX-lea, contemporani cu Eminescu - Ioan Andreescu, Theodor Aman, Sava Henţia, George Demetrescu Mirea şi Constantin Stahi - este completată cu lucrări de artă contemporană realizate de Alexandra Radu - colaje cu imagini de epocă din perioada în care Eminescu a vizitat Kustenge - şi Iustina Ursu. Directorul Muzeului de Artă, criticul Doina Păuleanu, a găsit similitudini între cel pe care îl omagiem astăzi, Mihai Eminescu, şi unul dintre contemporanii săi, pictorul Ioan Andreescu, de la a cărui naştere se împlinesc, în februarie, 160 de ani. „Mai există încă similitudini şi paralelisme între cei doi artişti în sensul profunzimii lor filosofice cu totul deosebite, în sensul demersului lor ca ctitori ai unor limbaje artistice pe care se construieşte întreaga noastră modernitate”, a precizat Doina Păuleanu. Criticul de artă a refăcut, simbolic, drumul lui Eminescu în vechea Constanţa, Kustenge, în anul 1882, când a fost cazat la malul mării, în mansarda hotelului D’Angleterre (fostul hotel Intim). Evenimentul aniversar a avut loc în prezenţa reprezentaţilor CJC, iar la manifestare au luat parte numeroşi elevi de la şcolile constănţene.

? Moment omagial la grupul statuar ? Manifestările continuă astăzi, când se împlinesc 160 de ani de la naşterea „Luceafărului” poeziei româneşti. La grupul statuar amplasat la malul mării, pe Faleza Cazino, va avea loc, de la ora 15.00, dezvelirea unei plăci comemorative din bronz, iar actorii Teatrului de Stat Alexandru Mereuţă, Liviu Manolache şi Bogdan Caragea vor susţine un recital de poezii. Acţiunea omagială este precedată, de la ora 11.00, de un alt eveniment de excepţie, o sesiune de comunicări ştiinţifice, cu invitaţi din ţară şi din străinătate, care se va desfăşura în aula Bibliotecii Judeţene „Ioan Roman”. În această seară, de la ora 19.00, la Teatrul de Stat are loc sesiunea cinematografică „Eminescu şi filmul”, în cadrul căreia vor rula filmele: „Un bulgăre de humă”, de Nicolae Mărgineanu, şi „Eminescu”, un documentar semnat de Laurenţiu Damian. Sesiunea de vizionare va fi moderată de criticul de film Călin Caliman. Acţiunile continuă mâine, de la ora 11.00, cu sesiunea de comunicări ştiinţifice cu tema „Eminescu în presă”, urmată de vernisajul expoziţiei „Originile Dobrogei”. La manifestare sunt invitate numeroase personalităţi culturale şi publicistice din România şi din străinătate. Programul manifestării cuprinde şi o vizită a oaspeţilor la Muzeul de Artă. În programul serii de sâmbătă mai sunt incluse, de la ora 19.00, alte două evenimente de excepţie. La Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” este programat un concert cu arii celebre de operă, iar la Teatrul de Stat se va desfăşura spectacolul „160 de ani împreună cu Eminescu”, semnat de Eusebiu Ştefănescu, cu Dorel Vişan şi interpreta de muzică folk Maria Gheorghiu.



12