Statisticile despre traficul de persoane din România sunt înfricoșătoare. Multe minore și tinere ajung pe mâna traficanților de persoane și devin, în scurt timp, prostituate în țară sau prin străinătate. Metoda folosită de traficanți este cea numită „Loverboy“ și, cel mai adesea, victimele sunt agățate pe Facebook. Strategia mizează pe atașamentul emoțional al tinerelor și se folosesc „momeli“ gen cadouri și ieșiri în oraș.
Cum ajung niște fete cuminți, de familie bună și cu situație materială decentă să devină prostituate? Se îndrăgostesc! Însă pericolul din spatele unei iubiri sincere din partea fetei îi poate aduce la picioare... prostituția.
Studiile și statisticile despre traficul de persoane din România sunt înfricoșătoare. Numărul minorelor și tinerelor vulnerabile din punct de vedere psihic și emoțional care sunt racolate pentru prostituție atât în țară, cât și în străinătate a crescut. Cea mai des folosită metodă de racolare a victimelor este cea pe care specialiștii structurilor de prevenire și combatere a traficului de persoane o numesc „Loverboy“. Instrumentul prin care se agață frecvent este rețeaua de socializare Facebook.
Tu știi ce face copilul tău pe internet?
Adolescenții zilelor noastre își petrec din ce în ce mai mult timp în fața calculatorului, cu gadgeturi, iar Facebook-ul este la îndemâna tuturor. Câți părinți au certitudinea că un copil este în siguranță pe acest site de socializare? Câți cunosc parolele sau anturajul virtual al copilului lor? Probabil, foarte puțini. De aceea, metoda Loverboy se folosește de acest instrument pentru a prinde în plasă viitoarele victime. Se fac conturi false și promisiuni mincinoase, iar fetele sunt impresionate cu diverse fotografi și apoi cadouri.
Traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei copile sau al unei tinere pentru a o obliga apoi să se prostitueze. Strategia adoptată este complexă, bine pusă la punct și cu atât mai perfidă cu cât distruge sufletul unei tinere. Atașamentul emoțional se dezvoltă pe parcursul mai multor luni, uneori chiar ani.
Loverboy-ul manipulează victima în așa fel încât fata să creadă că nu mai poate trăi fără el. Îi promite marea cu sarea, îi spune cuvinte frumoase, îi face declarații de dragoste, dar mai ales o atrage cu cadouri gen ieșiri în oraș la restaurante și cluburi de fițe. Când atașamentul este total, loverboy-ul acționează. Fie o sechestrează, fie o minte că nu mai are bani și ea este singura care poate să producă.
Orice pentru bani și dragoste
Recrutorii sunt prima verigă a unei rețele de trafic de persoane, spun specialiștii. Când ei ajung să obțină controlul total asupra victimei, intră în scenă plasatorii. Sunt cei care găsesc modalitatea prin care victima fie este scoasă din țară, fiind mințită că i se va găsi un loc de muncă în străinătate, fie este izolată de familie și prieteni, mutată în alt oraș și trimisă să se prostitueze.
Oamenii legii care lucrează împotriva traficului de persoane susțin că metoda nu este mai puțin periculoasă decât altele, însă are un potențial de risc ridicat, pentru că implică un factor psihologic. Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane susține că „populația victimelor identificate are o structură de gen, în care
femeile și fetele rămân majoritare, cu o proporție de 76,4% din totalul victimelor înregistrate“ (statistica privește anul 2017).
Poveștile de dragoste se transformă în scenarii de coșmar
Poveștile tinerelor fete abuzate prin această metodă nu sunt diferite una de cealaltă. Reprezentanții unui ONG specializat în reintegrarea femeilor abuzate, poate spune povestea acestor fetișcane abuzate emoțional.
Unul dintre exemple este cel al unei fete de 17 ani, dintr-o localitate din apropierea unui mare oraș. Adolescenta pleacă de acasă pentru a face liceul la oraș. Părinții au o relație tensionată, fata întâlnește un băiat care îi promite marea cu sarea și cu care se mută până împlinește 18 ani. Apoi, el îi propune să plece împreună într-o altă țară și de acolo începe coșmarul. Din băiatul tandru care îi spunea că vor avea împreună o familie se transformă în exploatatorul care vrea să stea acasă, iar fata trebuie să aducă bani. Și pentru că ea refuză să presteze servicii sexuale, o bate, la modul crunt și zilnic. „Astfel de bărbați se folosesc de atașamentul tinerei fete față de el pentru a ajunge să o exploateze. Pentru că, atunci când simți ceva pentru o persoană, este greu să ieși dintr-o situație de exploatare", mai spune reprezentantul ONG-ului. Există cazuri în care femeile abuzate vor să se întoarcă la iubitul exploatator. „Vor să se întoarcă pentru că sunt atașate traumatic. Există o explicație psihologică și foarte adevărată. Dacă a trăit alături de agresor mai mult timp, este o metodă de supraviețuire să se atașeze de acea persoană“, mai explică specialistul. Perioadă de refacere a fetelor abuzate poate ajunge și la doi ani.
Un caz recent a fost mediatizat chiar săptămâna trecută. Trei adolescente și o persoană de sex feminin (majoră) practicau prostituația pe centurile din Constanța, Tulcea, Brăila sau Focșani, fiind amenințate sau bătute de „iubiții“ lor. Potrivit unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, la data de 20.09.2018, procurori din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea împreună cu ofiţeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Tulcea au efectuat 3 percheziții domiciliare în municipiul Tulcea și în orașul Măcin, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de trafic de minori, traficului de persoane și proxenetism.
Din probele administrate în cauză, până la acest moment procesual, rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada anilor 2017 – 2018, Nicola Marian – Gabriel, Nicola Mircea – Valentin, Nicola Alin – Cristian și Nicola Ionuț au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism și au racolat, prin inducere în eroare, folosind metoda „Loverboy”, amenințări și loviri, profitând de starea vădită de vulnerabilitate, 3 persoane vătămate minore și o persoana vătămată majoră, în vedere exploatării prin obligarea la practicarea prostituției. Ulterior, inculpatii le-au adăpostit și le-au transportat în municipiile Tulcea, Brăila, Focșani și Constanța unde le-au înlesnit practicarea prostituției și au obținut foloase patrimoniale, respectiv sume de bani, de pe urma practicării prostituției de către acestea. Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate sume de bani, telefoane, un autoturism, acte privind transferuri de bani.
Traficanții au fost reținuți și s-a luat măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.
Potrivti statisticilor întocmite de Agenția Națională de Împotriva Traficului de Persoane, județul Constanța se află pe locul 7 în topul traficului de persoane din România, la egalitate cu județul Dâmbovița. Primul în top se află Doljul. Cât privește țările în care exploatarea sexuală a fetelor și femeilor românce este în floare, Italia este prima opțiune, apoi urmează Franța, Germania și Spania. „Se observă orientarea grupărilor infracționale spre exploatarea sexuală a victimelor, în plan intern, fiind preferate tot victimele minore, ușor de recrutat și exploatat“, se arată în studiul realizat pentru anul 2017 de către Agenția Națională de Luptă Împotriva Traficului de Persoane.