Şi la a doua Simulare a Evaluării Naţionale s-a chiulit!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Au răcit sau iar au fost luaţi pe „nepregătite”?

Şi la a doua Simulare a Evaluării Naţionale s-a chiulit!

Social 24 Aprilie 2013 / 00:00 2421 accesări

Din păcate, generaţiile de şcolari din ziua de astăzi acordă din ce în ce mai puţină atenţie învăţăturii, dovada fiind rezultatele foarte slabe obţinute, atât la examenele naţionale, cât şi la simulările organizate în ultima perioadă. Fie că dau vina pe camerele de supraveghere sau pe profesorii de la clasă, despre care spun că nu-şi fac datoria corespunzător, realitatea este că cei mai mulţi elevi se mulţumesc cu note minime. Problema este că nu reuşesc nici măcar să atingă acest „prag”. Rezultatele catastrofale din ultimii ani i-au determinat pe şefii inspectoratelor şcolare să organizeze câte două rânduri de simulări (atât pentru elevii din clasa a VIII-a cât şi a XII-a). Scopul lor este să-i ajute pe elevi să-şi „vadă” adevărata valoare, aşa încât, în cazul în care constată că nu obţin note de trecere, să se apuce serios de învăţat.

ABSENŢI DIN CAUZA RĂCELILOR? Acesta a fost şi obiectivul simulării de ieri la Limba şi Literatura Română pentru elevii de clasa a VIII-a care, peste aproape două luni, trebuie să susţină probele la Evaluarea Naţională. Din cei puţin peste 6.000 de elevi aflaţi în ani terminali, la nivelul judeţului Constanţa, 5.705 (93,5%) s-au prezentat la testarea organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, iar 375 (6,5%) au fost absenţi. Deşi interesul elevilor ar fi trebuit să fie mai mare pentru că Evaluarea Naţională se apropie cu paşi repezi, totuşi numărul absenţilor este mai mare decât la simularea organizată de ISJ în 4 decembrie 2012, atunci când s-au înregistrat 359 de absenţi. Inspector şcolar în cadrul ISJ, prof. Anca Dragomir, pune numărul mai mare de absenţi pe seama faptului că primăvara „este sezonul răcelilor”. În plus, ea aminteşte şi de cei înscrişi la forma de învăţământ fără frecvenţă, cei mai mulţi adulţi având locuri de muncă.

INSPECTORII, ÎN MONITORIZARE ISJ a mobilizat toţi inspectorii din cadrul instituţiei să participe la simularea de Limba şi Literatura Română. Inspectorul de specialitate prof. Mihaela Niculae a declarat că, la nivelul ISJ s-a întocmit un grafic şi fiecare a fost trimis pe teren pentru monitorizarea modului în care se derulează testarea la Evaluarea Naţională din fiecare unitate de învăţământ (centru de examen). „Eu am fost la Şcoala nr. 6 „Nicolae Titulescu”, din Constanţa. Acolo, proba s-a desfăşurat fără incidente. Din cei 75 de elevi înmatriculaţi în cadrul şcolii, 63 au participat la simularea de la Limba şi Literatura Română”, a declarat prof. Niculae.

GRAD MEDIU DE DIFICULTATE Profesorul a spus că probele elaborate de ISJ au avut grad mediu de dificultate şi le-au permis elevilor să obţină note de promovare. Ca şi la simularea de anul trecut, şcolarii au avut parte de două texte la prima vedere, a căror abordare evidenţia cunoştinţele lor de limba română. În plus, au avut şi un subiect care le permitea să-şi pună imaginaţia la încercare, dar şi un subiect care dovedea dacă ştiu sau nu, cu ce se „mănâncă” basmul.

URMEAZĂ MATEMATICA Elevii urmează să susţină mâine, între 12.00 şi 14.00, şi o testare la proba de Matematică. Lucrările scrise vor fi evaluate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în parte. În cadrul fiecărui centru de examen se va forma o comisie care se va ocupa de organizarea simulării Evaluării Naţionale. Reprezentanţii Inspectoratului recomandă ca, acolo unde este posibil, profesorii să nu corecteze lucrările elevilor claselor la care predau, dar dacă nu este altă soluţie, se acceptă şi această variantă.



12