Agenția europeană a poliției, Europol, a avertizat luni că reţeaua teroristă Stat Islamic pregăteşte noi atentate cu victime multiple în UE, principala ţintă fiind Franţa. ”Există toate motivele să ne aşteptăm ca organizaţia teroristă Stat Islamic, islamişti inspiraţi de această organizaţie sau alt grup terorist cu raţiuni religioase să încerce să comită un nou atac în Europa, în special în Franţa, pentru a genera victime multiple în rândul civililor. Ştim că SI are capacitatea de a comite atentate de amploare”, a avertizat directorul Europol, Rob Wainwright.
SI a publicat, duminică, o înregistrare video sub titlul ”Omorâți-i acolo unde-i întâlniți”, care îi prezintă pe cei nouă autori ai atentatelor care au făcut 130 de morți pe 13 noiembrie la Paris și amenință toate țările din cadrul coaliției. Atentatorii sunt patru belgieni, trei francezi și doi irakieni. Ei sunt prezentați în timp ce comit atrocități, cum ar fi decapitări și executarea prin împușcare a unor ostatici. Vorbind în arabă și în franceză, mulți dintre aceștia afirmă că mesajul lor este adresat tuturor țărilor participante la coaliția antijihadistă condusă de SUA, care a intervenit din septembrie 2014 împotriva SI în Siria și Irak. Videoclipul îi descrie pe cei nouă jihadiști ca ”leii care au îngenuncheat Franța” și arată, de asemenea, o fotografie a premierului britanic, însoțită de o frază în engleză: ”Oricine se va așeza de partea necredincioșilor va fi ținta săbiilor noastre”. Imaginile mai conțin scene de la atentatele de la Paris și operațiunile forțelor franceze de securitate după atacuri.
”Nimic nu ne va speria, nicio amenințare nu va face Franța să aibă îndoieli asupra a ceea ce are de făcut în lupta împotriva terorismului”, a declarat președintele francez, Francois Hollande, după difuzarea înregistrării SI. ”Aceste imagini nu fac decât să-i descalifice pe autorii acestor crime. Dacă am luat măsuri pentru a prelungi starea de urgență, este pentru că știu că această amenințare există și că nu vom ceda deloc, nici în privința mijloacelor de a ne apăra țara, nici în privința libertăților”, a adăugat Hollande. Numeroase atacuri similare celor comise la Paris pe 13 noiembrie 2015 au fost dejucate în ultimii ani, a anunțat, duminică, ministrul de Interne francez, Bernard Cazeneuve. Numai anul trecut au fost prevenite 11 atacuri de acest tip. Unul dintre ele ar fi vizat un concert, iar altele ar fi urmat să aibă loc împotriva civililor francezi și să producă numeroase victime pe străzi, a declarat Cazeneuve.
Miniștrii de Interne ai UE s-au reunit, luni, la Amsterdam, pentru a dezbate amenințările urgente cărora trebuie să le facă față țările continentului: terorismul - paralel cu instituirea unui nou organism european antiterorist - și pericolul prăbușirii spațiului Schengen sub efectul crizei migratorii accentuate. Această întâlnire informală marchează lansarea oficială a centrului european al contraterorismului în cadrul Europol, oficiul european al poliției. El ar urma să fie o structură permanentă, decisă la nivel politic, care stabilește pentru prima oară, în Europa, un centru operațional specializat care abordează, pe tot continentul, problemele teroriste sensibile, a explicat directorul Europol, Rob Wainwright. Această platformă va răspunde uneia dintre principalele lacune ale luptei antiteroriste la nivel european: schimbul de informații între state, care nu se făcea cu suficientă încredere pentru a asigura colaborarea în domeniul sensibil al serviciilor de informații.
Citește și:
Doi irakieni printre autorii atacurilor de la Paris
Circa 19.000 de civili ucişi în Irak şi 3.500 de persoane în sclavia SI
Islamist belgian implicat în atentatele de la Paris, arestat în Maroc
Cel mai căutat om din lume a luat legătura cu un avocat belgian