Și tu ești trist în această perioadă? Care ar putea fi motivul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Și tu ești trist în această perioadă? Care ar putea fi motivul

Lifestyle 22 Octombrie 2015 / 15:49 960 accesări

Psihologul Cristina Dincu: ”Orice lucru care ne face plăcere trebuie să devină o constantă în viața noastră, pentru că astfel atenuăm, în general vorbind, factorii de stres”

Psihologul Cristina Dincu: ”Orice lucru care ne face plăcere trebuie să devină o constantă în viața noastră, pentru că astfel atenuăm, în general vorbind, factorii de stres”

Adaptarea la schimbările de anotimp nu este una uşoară, mai ales pentru persoanele meteosensibile, deoarece pe ele le afectează și lipsa de lumină. Întunericul și frigul pot crea stări de depresie, dar și senzație de oboseală şi irascibilitate. Iar cum la sfârșitul acestei săptămâni, în cursul nopții de 24 spre 25 octombrie, trecem la ora de iarnă, aceste stări s-ar putea accentua, avertizează psihologii. ”Odată cu schimbarea orei și anotimpului, perioada în care avem parte de lumina soarelui este mai mică și prin lipsa ei se secretă mai puțină serotonină, adică hormonul fericirii, motiv pentru care persoanele care sunt dependente de aceste lucruri pot avea o dispoziție un pic mai melancolică”, subliniază, pentru ”Telegraf”, psihologul Cristina Dincu.

CUM PUTEM SĂ COMBATEM STĂRILE DE TRISTEȚE Potrivit psihologului, există persoane pe care nu le afectează deloc trecerea la ora de iarnă, în timp ce altele se vor afla multă vreme într-o stare de tristețe, dacă nu știu cum să gestioneze timpul și ce comportament să adopte. ”Putem desfășura activități care ne fac plăcere. De asemenea, putem petrece mai mult timp cu familia. Orice lucru care ne face plăcere trebuie să devină o constantă în viața noastră, pentru că astfel atenuăm, în general vorbind, factorii de stres”, spune Dincu. Chiar dacă vremea este mai rece acum decât în timpul verii, este important să nu stăm izolați în casă. ”Important este să fim activi și să desfășurăm aceleași activități pe care le făceam și în timpul verii. Putem să alergăm sau să facem mișcare într-o sală de sport. Trebuie să găsim soluții și să nu ne schimbăm radical comportamentul și viața, pentru că asta poate să ne inducă o stare de nesiguranță sau depresie”, precizează psihologul.

TRANSPORTUL FEROVIAR DE CĂLĂTORI România trece la ora de iarnă în ultima duminică din octombrie, moment în care ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Astfel, în noaptea de 24 spre 25 octombrie, ora 4.00 va deveni ora 3.00 și câștigăm o oră de somn. CFR Călători informează că, începând de duminică, în activitatea de transport feroviar de pasageri se va trece la ora oficială de iarnă. Aceasta nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia lor urmând a se efectua conform orarelor prevăzute anterior. Astfel, în noaptea de 24 spre 25 octombrie,trenurile de călători vor pleca din gările în care se formează conform orei de vară, până la ora 4.00, care devine ora 3.00.Trenurile care au ora de plecare din gările în care se formează după ora 4.00 vor pleca la orele stabilite în mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de iarnă. Trenurile de călători aflate în circulaţiedupă ora 4.00,ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din mersul trenurilor, conform noii ore. Trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație. Având în vedere că şi în ţările vecine trecerea de la ora de vară la ora de iarnă se face în aceeaşi zi, între staţiile de frontieră cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria și Ucraina, trenurile vor circula după orarul din mersul de tren în vigoare.



12