Şi-a transformat pasiunea în afacere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Apicultura, o îndeletnicire dulce

Şi-a transformat pasiunea în afacere

Eveniment 16 Noiembrie 2013 / 00:00 4269 accesări

APICULTURA, O ACTIVITATE FRUMOASĂ Apicultura este o activitate care dă numeroase satisfacţii celor care o practică. Iubitorii de stupărit sunt oameni de toate vârstele, categoriile sociale şi profesiile, care au un punct comun, şi anume: dragostea de albine, aer liber şi natură. Nimic nu se compară cu zumzetul unui roi de albine într-o dimineaţă senină de vară, spun apicultorii. Victor Vartan, un cunoscut stupar cernavodean, este exemplul viu că, prin muncă, pasiunea poate aduce venituri. Inginer de profesie, Vartan a fost contaminat de această pasiune în urmă cu mai bine de un sfert de secol. A început cu doi stupi, iar în prezent deţine 60. „Am lucrat la două unităţi de la Cernavodă, cunosc foarte bine proiectul. Nu mai lucrez acolo pentru că mi s-a terminat contractul, iar postul meu a fost ocupat de cunoştinţele unor şefi de acolo. Astfel că stupăritul s-a transformat din pasiune în mijloc de existenţă”, a declarat apicultorul. El a precizat că, deşi la prima vedere pare o îndeletnicire uşoară, în realitate lucrurile sunt mai complicate. Că neprevăzutul poate interveni şi strica toate planurile a învăţat şi Vartan, care în iarna aceasta şi-a văzut multe din albine moarte. „Această iarnă a fost una atipică pentru albine. În februarie s-au înregistrat 20 de grade şi asta a dereglat puţin ciclul lor de dezvoltare. Imediat cum a venit frigul, au murit foarte multe albine. Am pierdut în jur de 30% din stupină, numai într-o săptămână, cât timp a fost vremea aceasta capricioasă. Dacă era ger, ele îşi vedeau de hibernare şi nu mai era nicio problemă, însă ne-a păcălit iarna. Fac stupărit de 25 de ani şi nu mi s-a întâmplat asta până acum. Pe viitor, voi preveni acest lucru”, a spus Vartan.

PRODUCŢIE BUNĂ Din cauza faptului că unele familii de albine au murit, producţia nu a fost cea la care se aştepta, mai spune apicultorul. „Cu toate acestea, dacă o luăm la cantitate, pe familie de albine, până la urmă a fost o producţie bună. Media multianuală pe Dobrogea este în jur de 35 - 50 kg pe familie. Dacă eşti un profesionist şi faci un pastoral după culturi şi exploatezi din plin culesul, se poate ajunge şi la 90 de kg. Astfel, media se poate dubla”, a explicat Vartan. El spune că această activitate este una rentabilă, însă consideră că nu este o meserie de care să te apuci oricum. Dacă nu ai pregătirea necesară pentru a exploata stupii cum trebuie, nu reuşeşti să faci nimic. „Se impune o pregătire de minimum un an de zile pentru a trece prin toate fazele de exploatare a unei familii de stupine”, a arătat stuparul. În ceea ce priveşte piaţa de desfacere a mierii, apicultorul a precizat că nu sunt probleme, întrucât sunt mulţi procesatori care oferă un preţ bun. Preţul la care se vinde mierea variază în funcţie de sortiment, dar şi de cantitate, porneşte de la doi euro pe kilogram şi poate ajunge la patru euro. „Preţul de achiziţie en-gros este mai mic decât preţul obţinut dacă se vinde în magazin sau în târguri şi pieţe. Una peste alta, este un preţ bun, ţinând seama că ar fi trebuit să o filtrez, să o îmbuteliez şi să-i fac şi nişte analize. Este mai convenabil să o vinzi la procesatori, pentru că fac totul pe cheltuiala lor. Trebuie să aibă şi ei un profit”, a afirmat Vartan.

FONDURILE EUROPENE, DE NEATINS Cât despre accesul la fondurile europene pentru dezvoltarea afacerii, Victor Vartan susţine că e prea multă birocraţie şi nici condiţiile oferite nu sunt foarte avantajoase. Pentru a accesa fonduri europene pentru apicultură, îţi trebuie nervi de oţel şi mult timp pentru alergat de la un birou la altul, însă cea mai mare mare problemă este că regulile se schimbă în timpul jocului. „Sună frumos din gură, dar ajungi foarte greu la ele. Mi-am făcut un proiect care mi-a fost respins pentru un singur punct. Cerinţele s-au schimbat din mers. Trebuia să fac parte dintr-o formă asociativă recunoscută şi să fiu membru de cel puţin şase luni. Eram membru la cea mai mare asociaţie din Constanţa, am dus adeverinţe, însă mi-a fost respinsă cererea pentru că nu am dus documentele de înregistrare ale organizaţiei la tribunal. Acest lucru nu era cerinţă de documente. Nu mi se pare corect”, a declarat Vartan.

Taguri articol


12