Siguranța alimentației, tot mai dezbătută în contextul globalizării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De Ziua Mondială a Sănătății

Siguranța alimentației, tot mai dezbătută în contextul globalizării

Sănătate 08 Aprilie 2015 / 00:00 342 accesări

În fiecare an, pe data de 7 aprilie, când a fost înființată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cetățenii din întreaga lume marchează Ziua Mondială a Sănătății, tema dezbătută în acest an fiind Siguranța alimentației. În acest context, OMS avertizează că numărul persoanelor care se îmbolnăvesc din cauza chimicalelor din alimente şi a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui să fie un semnal de alarmă, în condiţiile în care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul. Potrivit OMS pentru Europa, lanţul alimentar este mai mare şi mai complex decât oricând, iar dezvoltarea demografică, culturală, economică şi a mediului, respectiv globalizarea comerţului, a turismului şi migraţiei, îmbătrânirea populaţiei, schimbarea tendinţelor şi obiceiurilor consumatorilor, noile tehnologii, situaţiile de urgenţă, modificările climaterice şi fenomenele meteo extreme aduc cu ele riscuri din în ce mai mari pentru sănătatea alimentaţiei. ”O eroare de funcţionare în siguranţa alimentaţiei, în oricare dintre elementele lanţului, de la mediul înconjurător, producţia primară, procesare, transport, comercializare şi până la livrare sau preparare în casă, poate avea consecinţe semnificative asupra sănătăţii şi economiei”, spune directorul regional OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab, citată într-un comunicat transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Zsuzsanna Jakab a mai arătat că, în urma cererii consumatorilor, aceștia au acum acces mai mare la numeroase alimente produse în extrasezon, transportate de pe un continent pe altul, procesate în vederea consumului şi mâncate din ce în ce mai mult în afara casei. Contaminarea dintr-o singură sursă se poate răspândi foarte mult şi poate avea consecinţe uriaşe asupra sănătăţii şi economiei. În 2011, de exemplu, un focar de Escherichia coli (E coli) enterohemoragică - EHEC în Germania şi Franţa, de la seminţe contaminate de schinduf, a dus la aproape 4.000 de cazuri de infecţie EHEC în 16 ţări, inclusiv la peste 900 de cazuri de sindrom hemolitic uremic (HUS), şi la 55 de decese. Pierderea estimată a fermierilor şi a ramurilor industriale a fost de 1,3 miliarde de dolari.

APEL OMS face apel la decidenții la nivel politic să creeze şi să menţină sisteme şi infrastructuri adecvate de siguranţă a alimentaţiei, inclusiv în domeniul capacităţii laboratoarelor şi sistemelor de supraveghere şi raportare, să răspundă şi să gestioneze riscurile de siguranţă a alimentelor de-a lungul întregului lanţ alimentar, inclusiv în timpul situaţiilor de urgenţă, să încurajeze colaborarea multisectorială între sănătatea publică, sănătatea veterinară, agricultură şi alte sectoare, în sensul unei comunicări mai bune, distribuirii de informaţii şi acţiuni comune, să integreze siguranţa alimentaţiei în politici şi programe alimentare mai ample, cum ar fi nutriţia şi securitatea alimentelor, să gândească global şi să acţioneze local, pentru a se asigura că hrana produsă local este cât se poate de sigură la nivel internaţional. Potrivit estimărilor, alimentele produse sau servite în condiții neigienice se află la originea a circa 2 milioane de decese pe an, printre care un mare număr de copii. Alimentele care conțin bacterii, viruși, paraziți sau diferite substanțe chimice provoacă peste 200 de boli, de la diaree la diverse forme de cancer.

REDUCERI ALE PREȚURILOR MEDICAMENTELOR  De Ziua Mondială a Sănătății, premierul Victor Ponta a transmis un mesaj medicilor și personalului medical. ”Le mulțumesc tuturor doctorilor și personalului medical din spitalele românești care își fac meseria cu seriozitate și cu gândul la oameni, în ciuda lipsurilor și greutăților. Cred cu tărie că cetățenii români au dreptul la tratament corect și accesibil la fel ca toți cetățenii europeni. I-am cerut ministrului Sănătății ca imediat după Paște să aibă finalizată lista cu noile prețuri ale medicamentelor. Este vorba despre o reducere importantă a prețurilor, care va ajuta foarte mulți oameni”, a anunțat premierul pe pagina sa de Facebook.

Taguri articol


12