În Turcia continuă arestările și demiterile celor suspectați de legături cu clericul Fethullah Gulen, considerat responsabil pentru tentativa eșuată de lovitură de stat din 15 iulie. Între timp, anchetatorii au găsit, în cadrul unor percheziții la susținătorii lui Gulen, adversarul președintelui Recep Tayyip Erdogan, mai multe bancnote de un dolar care ar arăta ierarhia în cadrul mişcării acuzate că ar fi în spatele loviturii de stat eşuate din 15 iulie, notează publicația Zaman.fr, citată de ”Adevărul”. Site-ul malisnews.com arată că anchetatorii au descoperit bancnotele de un dolar înrămate în mai multe birouri ocupate de susținătorii lui Gulen, indiferent că acestea se aflau în sedii de ministere, unități militare sau companii particulare. Ministrul turc al Justiției, Bekir Bozdag, citat de agenția Anadolu, a declarat că aceste bancnote ar avea o semnificație misterioasă, fiind... vrăjite! Anchetatorii cred că respectivele bancnote ar fi fost distribuite chiar de Gulen susţinătorilor săi. ”Aceste bancnote ar fi de fapt amulete vrăjite de Illuminati, ar conţine mai multe simboluri masonice şi oculte care fac referinţă la satanism şi prin care Gulen îi ţine sub control pe simpatizanţii săi”, notează presa pro-Erdogan. Literele F, C și J de la începutul seriilor bancnotelor de un dolar ar fi... secretul ierarhizării susținătorilor lui Gulen, mai spun ”specialiștii în ocultism” de la Ankara.
Potrivit revistei germane ”Focus”, autoritățile turce au hotărât să arunce vina pentru lovitura de stat asupra lui Fethullah Gulen la o jumătate de oră după izbucnirea revoltelor. În acele momente, Serviciul Secret britanic (GCHQ, Government Communications Headquarters) a interceptat apeluri telefonice, e-mailuri şi SMS-uri ale oficialilor guvernamentali turci în care spun că epurările vor începe în ziua următoare şi că Gulen ar trebui să fie prezentat ca instigatorul loviturii de stat din 15 iulie. Înte timp, casa lui Gulen din satul Korucuk, unde s-a născut clericul, va fi transformată într-o toaletă publică, în urma unei solicitări care ar fi venit din partea localnicilor, notează ”Beyaz Gazete”.
În ciuda acuzațiilor lansate împotriva sa, clericul musulman Fethullah Gulen s-a declarat încrezător că autoritățile americane nu vor aproba extrădarea sa în Turcia, relatează agenția de știri germană DPA. ”Este foarte clar că această cerere este motivată politic și sunt încrezător că adevărul va conta mai mult. În mod repetat am denunțat tentativa de lovitură de stat și am negat cu tărie orice implicare. Nu sunt îngrijorat și voi coopera cu autoritățile americane”, a declarat clericul musulman aflat de mai mulți ani într-un exil autoimpus în statul american Pennsylvania. Fost aliat al lui Recep Taiyyp Erdogan, Gulen crede că, ”după ce a stat la putere pentru mult prea mult timp, președintele Erdogan și partidul lui suferă de boala puterii”. Totodată, clericul musulman a confirmat susținerea sa pentru aderarea Turciei la UE, însă procesul de aderare este în pericol de suspendare dacă Ankara reintroduce pedeapsa capitală.
În urma tentativei eșuate de lovitură de stat din Turcia, peste 1.600 de generali, amirali, ofiţeri şi subofiţeri au fost excluşi din armată. În plus, au fost închise 16 televiziuni, trei agenţii de presă, 23 de posturi de radio, 45 de ziare, 15 reviste, 29 de edituri, iar mai mulți jurnaliști se află în custodia autorităților. Aproximativ 60.000 de persoane au fost suspendate din funcţii sau arestate după tentativa de lovitură de stat.