Simplificarea formalităţilor administrative în UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Simplificarea formalităţilor administrative în UE

Externe 22 Februarie 2012 / 00:00 377 accesări

Fostul premier al landului Bavaria, Edmund Stoiber, a prezentat ieri un raport privind cele mai bune practici pentru reducerea sarcinii administrative, obiectivul UE fiind de a reduce sarcinile administrative ale întreprinderilor din UE cu 25 % până la sfârşitul acestui an. Edmund Stoiber, preşedintele Grupului la nivel înalt al părţilor interesate independente privind sarcina administrativă, i-a înmânat preşedintelui Comisiei Europene (PE), Jose-Manuel Barroso, raportul grupului, intitulat „Europa poate face mai mult”. Acesta conţine cele mai bune practici utilizate de statele membre pentru a pune în aplicare legislaţia UE cu o sarcină administrativă cât mai redusă.

Preşedintele CE, Jose-Manuel Barroso, a declarat că documentul conţine „exemple impresionante privind modul în care statele membre pun în aplicare legislaţia UE în mod inteligent, astfel încât efectele pozitive ale acesteia să se concretizeze, fără ca respectivele ţări să fie afectate de o sarcină administrativă inutilă la nivel naţional”. Raportul conţine o listă cu 74 de exemple privind cele mai bune practici, printre care se numără iniţiative privind guvernarea electronică, soluţiile inteligente, în special pentru micile întreprinderi, implicarea directă a părţilor interesate, orientarea utilă şi acţiunile transfrontaliere. Raportul arată că există o marjă considerabilă de manevră pentru a îmbunătăţi punerea în aplicare a legislaţiei UE. Dat fiind că aproape o treime din sarcinile administrative pe care le suportă întreprinderile şi care rezultă din legislaţia UE provin din punerea în aplicare ineficientă a cerinţelor UE la nivel naţional, reducerea acestei puneri în aplicare greoaie este esenţială pentru a îmbunătăşi activitatea întreprinderilor şi pentru a stimula economia şi competitivitatea UE. Raportul include, de asemenea, o listă de control însoţită de recomandări şi îi invită pe cititori să prezinte observaţii.

Obiectivul de a reduce sarcinile administrative ale întreprinderilor din UE cu 25 % până la sfârşitul anului 2012 şi programul de acţiune corespunzător au fost propuse de Comisie în ianuarie 2007 şi au fost aprobate de Consiliul European în martie 2007. Îmbunătăţirea mediului de afaceri prin simplificarea formalităţilor administrative este un obiectiv comun, care poate fi atins numai prin asumarea unei responsabilităţi comune de către instituţiile europene şi statele membre. CE a propus deja măsuri care să reducă sarcinile administrative cu până la 33 %, adică peste 40 de miliarde de euro. Dintre acestea, Consiliul şi Parlamentul au adoptat până acum măsuri care duc la o reducere de 22%. Prin acordul recent privind măsurile de reducere a formalităţilor contabile, aplicabil unui număr de peste cinci milioane de întreprinderi mici, cifra totală a reducerii a primit un nou impuls în vederea realizării obiectivului de reducere a sarcinii administrative cu 25 % până în 2012. Începând din 2008, Grupul la nivel înalt al părţilor interesate independente privind sarcina administrativă, prezidat de fostul premier al Bavariei şi lider al Uniunii Creştin-Sociale, Edmund Stoiber, oferă consultanţă şi asistă CE în vederea punerii în aplicare a programului de acţiune pentru reducerea sarcinii administrative în UE.

Taguri articol


12