Muzeul de Arheologie „Callatis” Mangalia şi Primăria Municipiului Mangalia, în colaborare cu Liceul Tehnologic „Ion Bănescu”, Liceul Teoretic „Callatis” şi Colegiul Economic, au organizat, ieri, la sediul instituţiei de cultură, simpozionul intitulat „1 Decembrie - Ziua Naţională a României”.
În deschiderea evenimentului la care au fost prezenţi primarul Mangaliei, Cristian Radu, consilieri locali, profesori, elevi şi oameni de cultură, directorul muzeului gazdă, cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut o scurtă istorie a unirii românilor. „În perioada 1866-1947, Ziua Naţională a României se sărbătorea la 10 mai, zi în care, în anul 1866, prinţul Carol depunea jurământul în faţa Adunării Reprezentative a Principatelor Române. Între anii 1948-1989 s-a sărbătorit la 23 august. Ziua a fost legată de 23 august 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei hitleriste. Începând cu anul 1990, Ziua Naţională a României a devenit 1 Decembrie. În această zi, în anul 1918, Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia a adoptat „Rezoluţia de unire” cu România. Aşadar, scopul organizării acestui simpozion a fost de a evidenţia importanţa zilei de 1 Decembrie 1918, care a rămas, în istorie, ca fiind ziua desăvârşirii unităţii naţionale a românilor”, a precizat dr. Sorin Marcel Colesniuc.
Invitat să adreseze câteva cuvinte, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a declarat: „Mă bucur că astfel de evenimente au loc la Muzeul „Callatis”, de care mă leagă vechi amintiri, din vremea când eram elev şi desfăşuram aici diverse activităţi şi că valorile naţionale sunt promovate, astăzi, la alt nivel, de tinerii noştri din Mangalia. Şi dacă Marea Unire s-a făcut în timpul regelui Ferdinand, noi, locuitorii Mangaliei, ne mândrim cu Pădurea Comorova, care a fost plantată, în anul 1890, cu susţinerea regelui Carol I\".
Elevii Liceului Tehnologic „Ion Bănescu”, coordonaţi de prof. Livia Pop, ai Liceului Teoretic „Callatis”, îndrumaţi de prof. Sanda Pădureanu şi ai Colegiului Economic Mangalia, coordonaţi de prof. documentarist Ibolya Negoiţă, au prezentat mai multe materiale în care au amintit despre evenimentele istorice care au dus la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.