Cea de-a XII-a ediţie a Sesiunii Naţionale de Comunicări Ştiinţifice, organizată de Consiliul Judeţean Constanţa şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în perioada 6 - 8 septembrie, s-a deschis joi seară, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie. Manifestarea, care se desfăşoară sub tema „Tradiţiile şi obiceiurile românilor de pretutindeni”, reuneşte peste 40 de specialişti în domeniu din principalele centre universitare şi din cadrul institutelor de cercetare din ţară, dar şi de peste hotare. „Mulţi sînt participanţi consecvenţi, ceea ce a condus la reuşita acestei manifestări. La fiecare ediţie s-au adăugat participanţi noi, ceea ce ne face să concluzionăm că tradiţiile şi obiceiurile românilor vor fi transmise mai departe şi nu vor fi uitate. Mulţumesc preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru sprijinul acordat în desfăşurarea acestui simpozion”, a declarat directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, prof. Petre Paul Nicolescu. Pe parcursul a două zile, invitaţii la eveniment vor aduce în discuţie obiceiurile româneşti legate de anumite sărbători de peste an, de anumite momente importante din viaţa omului, cum ar fi naşterea şi nunta, dar şi tradiţii ale minorităţilor din România, cum ar fi turci şi tătari. De altfel, Guner Akmola, directorul revistei româno-tătare „Emel” a prezentat o comunicare ştiinţifică în care a abordat un subiect inedit, nunta mirelui la tătari. „Vreau ca aceste tradiţii ale etniei noastre să nu fie uitate şi să fie cunoscute de cît mai multe persoane, chiar şi români, pentru că aici, în Dobrogea, mai multe etnii au ştiut să convieţuiască în linişte”, a declarat Guner Akmola.
La rîndul său, directorul Muzeului de Artă Populară din Constanţa, dr. Maria Magiru, a prezentat tradiţii ale dobrogenilor, vorbind despre cele mai frumoase obiceiuri din spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră. „Interesul pentru cultura tradiţională este mare la Constanţa, dovadă fiind evenimentele culturale care se organizează şi care beneficiază de sprijinul autorităţilor locale”, a declarat directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru.
După cele două zile de prezentare a comunicărilor ştiinţifice, participanţii la manifestare vor realiza o excursie de documentare în Dobrogea, printre obiectivele pe care le vor vizita numărîndu-se Mănăstirea Dervent şi Mănăstirea Peştera Sfîntului Apostol Andrei.