Simpozion omagial dedicat Zilei Marinei Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Simpozion omagial dedicat Zilei Marinei Române

Cultură 12 August 2009 / 00:00 2146 accesări

În sala de festivităţi a Cercului Militar Constanţa a avut loc, ieri, un amplu simpozion omagial dedicat Zilei Marinei Române, organizat de Muzeul Marinei Române, sub patronajul Statului Major al Forţelor Navale Române. Evenimentul a constat în prezentări de comunicări ştiinţifice, lansări şi prezentări de carte şi urmărirea unui film documentar „Din trecutul Marinei Române”, care poate fi văzut şi la Muzeul Marinei Române în fiecare zi, în cadrul programului de vizitare.

Despre semnificaţia Zilei Marine, în cadrul acestui simpozion, care a beneficiat de prezenţa comandantului Comandamentului Flotei, contraamiral de flotilă dr. Aurel Popa, au vorbit specialişti de la Muzeul Marinei Române, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Ovidius”, precum şi de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa. În cadrul comunicărilor, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius” a vorbit despre istoricul şi semnificaţiile Zilei Marine, iar muzeograful dr. Ion Rîşnoveanu le-a prezentat celor din sală începuturile scafandreriei româneşti. De asemenea, căpitan-comandor dr. Manuel Olimpiu Glodarenco, directorul Muzeului Marinei Române şi moderatorul manifestării, a oferit date semnificative din istoricul hidroaviaţiei româneşti. Dr. Marian Zidaru din cadrul Direcţiei Judeţene Constanţa pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a prezentat „Situaţia Comisiei Europene a Dunării în anul 1940”, iar muzeograful dr. Florin Stan din cadrul Muzeului Marinei Române a susţinut comunicarea cu titlul „Pagini memorabile ale istoriei Marinei Române. Misiunile îndeplinite în anii celui de-Al Doilea Război Mondial”. De asemenea, comandor (r.) Ioan Damaschin a oferit date despre personalitatea şi rolul contraamiralului Horia Macellariu în desfăşurarea evenimentelor de la 23-24 august 1944 de la Constanţa”. Despre contribuţia Facultăţii de Istorie şi a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa la cercetarea trecutului românilor legat de mare şi marină a vorbit muzeograful dr. Lavinia Gheorghe.

În cadrul evenimentului a avut loc şi lansarea volumului viceamiralului (r) Constantin Iordache, „Strategii ale războaielor maritime din Marea Neagră”, apărut la editura CTEA din Bucureşti. Totodată, a avut loc şi prezentarea „Anuarului Muzeului Marinei Române. 2007. Tom X” şi a „Muzeului Marinei Române. Album de colecţie. 1969-2009”. În acest album de colecţie, autorii şi-au propus să prezinte cîteva din cele mai valoroase obiecte existente în colecţia Muzeului Marinei Române. „Realizat sub forma unui catalog de colecţie, atît prin imagine, cît şi prin informaţia istorico-documentară care o însoţeşte, volumul vine să umple un spaţiu gol, fiind, în România, primul de acest gen în domeniu”, a precizat muzeograful dr. Andreea Atanasiu din cadrul Muzeului Marinei Române.



12