Simpozion ştiinţific dedicat alipirii Dobrogei la regatul României

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Simpozion ştiinţific dedicat alipirii Dobrogei la regatul României

Cultură 24 Noiembrie 2006 / 00:00 1254 accesări

Dată de referinţă în istoria Dobrogei, 23 noiembrie 1878 reprezintă momentul în care spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră a fost alipit României, odată cu intrarea armatei şi administraţiei române în teritoriu. Dorind să marcheze împlinirea a 128 de ani de la acest important eveniment istoric, Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie au organizat, ieri, simpozionul ştiinţific intitulat "23 noiembrie 1878 - zi de referinţă în istoria Dobrogei". Comunicările ştiinţifice au fost susţinute de directorul Muzeului Militar Constanţa, drd. Constantin Scurtu, preşedintele Ligii Navale Române, contraamiral George Petre, directorul Arhivelor Naţionale Constanţa, dr. Virgil Coman şi consilierul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Constanţa, dr. Marian Zidaru. Printre participanţii la simpozionul ştiinţific s-au numărat şi Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie, Episcopul Catolic de Dobrogea, Monseniorul Ştefan Ghenţa şi academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici.

Subiectele tratate au făcut referire la intrarea trupelor române în Dobrogea, la contribuţiile flotei la instaurarea autorităţilor române în spaţiul dintre Dunăre şi Marea Neagră, în toamna anului 1878, primele măsuri luate de autorităţile române la Constanţa, pentru dezvoltarea economico-socială a oraşului, după revenirea la ţară şi aspecte privind Constanţa, în primii ani după evenimentul de la 23 noiembrie 1878. Pe lîngă datele istorice şi cele referitoare la viaţa socială şi economică a Dobrogei în acea perioadă, participanţii la simpozion au oferit şi informaţii din presa vremii, care relata primirea armatei române de către dobrogeni. "Reprezentanţii autorităţilor de la Bucureşti, alături de comandanţi şi armata română, au fost primiţi cu salve de tunuri, onoruri, dar şi cu pîine şi sare", a precizat directorul Muzeului Militar Constanţa, drd. Constantin Scurtu. La rîndul său, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a precizat faptul că alipirea Dobrogei la regatul României a fost un troc, care a convenit puterilor vest-europene. "Alipirea Dobrogei la regatul român a fost rezultatul unei întîmplări. Evenimentul de la 23 noiembrie 1878 este consecinţa unui act diplomatic", a concluzionat Constantin Bălăceanu Stolnici.

Simpozionul ştiinţific a fost încheiat cu o expoziţie de afişe şi cărţi poştale ilustrate, organizată de Arhivele Naţionale Constanţa, care prezintă situaţia socio-economică a Dobrogei din acea vreme.



12