Simulare de cutremur devastator. Bucureștiul afectat, Constanța în alertă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Simulare de cutremur devastator. Bucureștiul afectat, Constanța în alertă!

Eveniment 14 Octombrie 2018 / 16:45 846 accesări

Weekend cu sunet asurzitor de sirenă. Capitala a fost afectată serios de un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter. Organizatorii exerciţiului SEISM 2018 anunţă că în scenariul simulării a fost introdusă o replică a cutremurului care s-a produs în zona Vrancea, la o adâncime de 141 kilometri. „Echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă se deplasează în teren pentru efectuarea recunoaşterilor şi evaluarea pagubelor generate de această replică a cutremurului. Zona afectată este în special municipiul Bucureşti. Pentru recunoaşterea şi evaluarea situaţiei, salvatorii beneficiază de sprijin aerian“, informează sursa citată.

De asemenea, Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) a solicitat suplimentarea forţelor din Bucureşti cu echipe de căutare salvare (inclusiv alpinişti) din judeţele: Vrancea, Braşov, Constanţa, Călăraşi, Buzău, Argeş. De la constanța, au plecat, în primă fază, 26 de subofițeri și un ofițer cu patru ambulanțe SMURD de tip B, două autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare grea și o ambulanță de terapie intensivă mobilă SMURD C. „Forţele se vor prezenta în bazele de operaţii, urmând a fi direcţionate în zonele afectate de replica seismului“, a precizat aceeaşi sursă.

Recomandări pentru cetățeni

Organizatorii exerciţiului reamintesc câteva recomandări utile pentru cetăţeni, într-o situaţie reală, după producerea unui cutremur: păstrarea calmului; liniştirea persoanele speriate şi a copiilor; constatarea eventualelor răni produse în urma seismului. În cazul în care există persoane rănite, primul ajutor trebuie oferit doar de către cei care se pricep la acest lucru.

Persoanele care în urma producerii unui cutremur au fost surprinse sub dărâmături sau în incinte, la anumite intervale de timp, în măsura în care este posibil, trebuie să lovească cu un obiect tare, în partea cea mai compactă a locului în care sunt blocate, pentru a transmite semnale care să permită localizarea.

Alte recomandări: nu folosiţi telefonul, decât pentru a semnala o urgenţă; puneţi-vă încălţăminte şi haine rezistente pentru a evita să fiţi rănit de bucăţile căzute, în special cele de sticlă; verificaţi dacă locuinţa a suferit pagube; verificaţi starea instalaţiei de gaz doar cu emulsie de apă şi săpun; dacă alimentarea cu apă curentă este în continuare disponibilă, umpleţi cada şi alte recipiente, pentru cazurile în care aceasta s-ar putea opri ulterior; dacă trebuie să părăsiţi locuinţa pentru că nu mai este sigură, nu uitaţi să vă luaţi rucsacul de urgenţă; fiţi atenţi la scări, deoarece e posibil ca mişcarea seismică să fi afectat rezistenţa acestora.

În cazul în care aveţi nevoie de ajutor şi nu mai puteţi ieşi din locuinţă, puneţi la fereastră un afiş pe care scrie cu litere foarte mari Ajutor. Ascultaţi la radio instrucţiunile autorităţilor şi nu folosiţi maşina decât în situaţii extreme, deoarece căile de circulaţie trebuie lăsate libere pentru maşinile de intervenţie. În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial, profesorii îi îndrumă copiii şi asigură protecţia acestora până la sosirea unui adult din familie.

Exerciţiul naţional „Seism 2018“, care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns postseism, a fost declanşat, sâmbătă, 13 octombrie, începând cu ora 9,00. Exerciţiul se derulează pe parcursul a cinci zile şi, conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. Cutremurul a avut epicentrul în zona seismică Vrancea şi a afectat cel mai mult municipiul Bucureşti.

Taguri articol


12