Copiii trebuie să ştie cum să reacţioneze în caz de cutremur, mai ales dacă astfel de evenimente îi surprind în timp ce sunt la şcoală! Tocmai de aceea, la îndrumarea specialiştilor în domeniu, periodic, în unităţile şcolare se organizează simulări în cazul unor astfel de situaţii critice. Specialiştii le explică elevilor ce trebuie şi ce nu trebuie să facă în cazul în care sunt martorii unui cutremur. O astfel de simulare privind un posibil seism s-a organizat şi vineri, de la ora 10.00, în unităţile şcolare din Constanţa. Printre unităţile de învăţământ unde s-a organizat simularea a fost şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” (CNME) din Constanţa. Cei aproximativ 900 de elevi au fost receptivi şi au ascultat îndrumările responsabilului pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor (PSI) din cadrul şcolii. Directorul adjunct al unităţii, prof. Stelian Marinescu, a coordonat desfăşurarea unei prime etape - cea teoretică - din cadrul simulărilor, urmând ca a doua - cea practică - să se deruleze luni, 21 octombrie. „Împreună cu responsabilul PSI am fost în fiecare clasă şi, timp de un sfert de oră, elevii au asistat la o prezentare ce a cuprins noţiuni de bază despre cutremure. Noi le-am explicat şi ce trebuie să facă dacă se întâmplă vreun astfel de eveniment”, a declarat directorul adjunct al CNME.
LA CNME, LUNI, DE LA ORA 11.00, VA FI ORGANIZATĂ O PRIMĂ SIMULARE PENTRU ELEVII CARE ÎNVAŢĂ DIMINEAŢA, IAR DE LA ORA 15.00 VA FI ORGANIZATĂ O A DOUA SIMULARE, PENTRU CEI CARE ÎNVAŢĂ DUPĂ-MASĂ.
CLĂDIRE CU RISC SEISMIC Prof. Marinescu a completat că unitatea de învăţământ este împărţită în trei corpuri de clădire construite la distanţe mari în timp: una în 1908 (zona dinspre strada Traian), alta în 1936 (construcţia de lângă sala de sport), iar cea de-a treia - în 1965 (construcţia dinspre valea Portului Constanţa). „Le-am spus elevilor că cel mai sigur corp de clădire este cel construit în 1965 şi, în cazul unui cutremur, ar trebui să se îndrepte în acea zonă, pentru că este cea mai sigură”, a declarat directorul adjunct, adăugând că primul corp de clădire a fost serios afectat la cutremurul din 1977 şi nu mai prezintă siguranţă. La rândul său, inspectorul general şcolar din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. dr. Răducu Popescu, a declarat că exerciţiul de luni va avea loc în pauza dintre ore. „Exerciţiile practice de simulare în caz de seism sunt foarte importante, deoarece pregătesc comportamente prompte şi corecte ale elevilor. Vineri, 25 octombrie, aşteptăm de la fiecare director un raport de informare cu privire la modul de comportare a elevilor, a personalului didactic şi auxiliar în cazul producerii unui seism”, a declarat inspectorul general.