Simularea prevesteşte un nou dezastru la Bac

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Promovabilitate mică

Simularea prevesteşte un nou dezastru la Bac

Eveniment 16 Martie 2013 / 00:00 996 accesări

Dacă elevii constănţeni din ultimii ani ai ciclului liceal (clasele a XII-a şi a XIII-a) ar susţine, acum, examenul de bacalaureat, procentul de promovabilitate ar fi, din nou, dezamăgitor. O dovedesc rezultatele parţiale ale simulării Bac-ului, organizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa pentru prima dată în ultimii ani. Potrivit datelor ISJ, la prima probă a simulării, la limba şi literatura română, din cei 5.951 de elevi prezenţi (din totalul de 7.345 de candidaţi), doar 3.697 (62,12%) au reuşit să obţină note peste 5 şi să treacă, astfel, proba. Din cei 2.254 de candidaţi care nu au luat notă de trecere, 295 au reuşit „performanţa” de a avea note cuprinse între 1 şi 1,99. Cu alte cuvinte, punctul din oficiu şi câteva sutimi, cât să nu zică că nu au făcut chiar nimic. Printre unităţile de învăţământ liceal unde s-au înregistrat cele mai multe note sub 2 se numără şi Liceul Teoretic „Carsium” din Hârşova (30 de note), Grupul Şcolar „Lazăr Edeleanu” din Năvodari (28 de note) şi Colegiul Agricol Poarta Albă (23 de note). Cele mai multe note, 1.005, au fost cuprinse între 6 şi 6,99, iar cele mai puţine au fost, în mod deloc surprinzător (deşi destul de îngrijorător), cele de 10, doar 17 elevi constănţeni reuşind să obţină nota maximă la limba şi literatura română. Unităţile ai căror elevi au reuşit să obţină punctajul maxim sunt: Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul Teoretic „G. Călinescu”, toate din Constanţa.

PENTRU A PUTEA PROMOVA EXAMENUL DE MATURITATE, CANDIDAŢII TREBUIE SĂ OBŢINĂ, LA FIECARE PROBĂ, MINIMUM NOTA 5, IAR MEDIA GENERALĂ NU TREBUIE SĂ FIE MAI MICĂ DE 6.

ABSENTEISM ÎN MASĂ Simularea examenului de bacalaureat s-a încheiat, vineri, cu proba la alegere a profilului şi specializării. „La ultima probă, din totalul de 7.345 de absolvenţi s-au prezentat la examen 5.332 de elevi (72,59%)”, a declarat inspectorul şcolar general al ISJ, prof. dr. Răducu Popescu. Reamintim că simularea examenului de Bac a debutat pe 11 martie, cu proba la limba şi literatura română, unde, potrivit datelor ISJ, din cei 7.345 de viitori absolvenţi de liceu, s-au prezentat în sălile de examen doar 5.951, pentru restul de 1.394 de elevi (18,97%) evaluarea neavând nicio însemnătate. Procentul de absenţi este mare dacă luăm în calcul faptul că vorbim doar de o simulare a Bac-ului, al cărei scop este tocmai de a veni în sprijinul elevilor, pentru ca aceştia să-şi poată da seama, din timp, ce lipsuri au. Tendinţa s-a menţinut şi la cea de-a doua probă, cea obligatorie a profilului (matematică/istorie). Potrivit datelor ISJ, din cei 7.345 de elevi înscrişi, doar 5.703 (77,65%) s-au prezentat în sălile de examen. Rezultatele finale ale simulării vor fi afişate pe 22 martie.



12