Sindicaliştii din cultură reiau protestele

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sindicaliştii din cultură reiau protestele

Cultură 11 Martie 2009 / 00:00 546 accesări

Sindicatele din cultură anunţă reluarea, începînd de mîine, în toată ţara, a protestelor faţă de Hotărîrea de Guvern 1672/2008, privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacole, întrucît negocierile cu Ministerul Culturii nu au avut ca rezultat suspendarea acestei decizii. Sindicaliştii afiliaţi la Uniunea Sindicatelor din ramura Cultură (USRC), Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) şi Federaţia Sindicatelor din Bibliotecile din România (FSBR) organizează acţiuni de protest la nivel naţional, începînd cu 12 martie, în fiecare joi, timp de o lună şi jumătate, potrivit preşedintelui FAIR, Leonard Pădureţ. Protestele vor avea loc în capitală, la sediul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) şi în ţară, în faţa prefecturilor. Astfel, joi, protestele, susţinute de grupuri de sindicalişti de circa 50 de persoane, vor începe la ora 14.30 şi se vor desfăşura timp de aproximativ două ore. „Nu avem niciun punct de vedere ferm din partea ministerului de a se angaja în soluţionarea problemelor noastre\", a spus Leonard Pădureţ. Pe de altă parte, secretarul general al MCCPN, Mircea Staicu, şi-a exprimat intenţia de a discuta cu sindicaliştii, începînd chiar de mîine, cînd aceştia se vor prezenta la sediul ministerului. „Ministrul nu a promis nimic decît că vom căuta şi vom găsi soluţii\", a mai spus Mircea Staicu.

Sindicaliştii solicită ministrului Culturii, Theodor Paleologu, suspendarea în regim de urgenţă a HG 1672/2008, prin care au fost aprobate normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007 privind evaluarea şi remunerarea personalului din instituţiile de spectacol. Aceste norme, elaborate de Ministerul Culturii şi anunţate în august 2008, au suscitat nemulţumirea sindicaliştilor şi o serie de proteste ale acestora. Sindicaliştii au propus un alt proiect de norme metodologice Ministerului Culturii, care a fost discutat de reprezentanţii ambelor părţi în cadrul unor întîlniri, în toamna anului trecut. În şedinţa de Guvern din 10 decembrie 2008, Executivul a aprobat, prin HG 1672/2008, Normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, aşa cum au fost ele stabilite de Ministerul Culturii. Sindicatele din branşă cer, totodată, Ministerului Culturii promovarea proiectului de norme metodologice agreat de Ministerul Culturii cu partenerii sociali, un document finalizat la începutul lunii noiembrie 2008, după cum a precizat preşedintele FAIR, Leonard Pădureţ. Reprezentanţii sindicali au discutat această problemă cu ministrul Culturii, pe 19 februarie şi ulterior, cu Comisia de Dialog Social a MCCPN.

La începutul acestei luni, preşedintele USIS, Cristian Şofron, a precizat că, la întîlnirea din 19 februarie, ministrul Culturii s-a arătat deschis faţă de revendicările sindicaliştilor de a suspenda HG 1672/2008 şi de a înainta spre aprobare proiectul de norme susţinut de sindicate şi negociat cu Ministerul Culturii. Potrivit lui Şofron, reprezentanţii sindicali au mai avut în acelaşi sens, pe 27 februarie şi 2 martie, două întîlniri cu Virgil Niţulescu, fost secretar general al Ministerului Culturii, care a condus Comisia de Dialog Social a MCCPN la negocieri.

La data de 2 martie 2009, reprezentanţii federaţiilor sindicale au luat la cunoştinţă că Ministrul Culturii intenţionează să păstreze actuala formă a HG 1672/2008, cu mici modificări, ignorînd cu desăvîrşire punctul de vedere al partenerilor sociali, potrivit unui comunicat din partea reprezentanţilor federaţiilor sindicale. Virgil Niţulescu a precizat atunci că i-a informat, la întîlnirea din 2 martie, pe reprezentanţii sindicatelor de decizia Comisiei pentru Dialog Social a MCCPN. Ministerul a propus două proiecte, unul constînd în reluarea HG 1672/2008 cu modificări minore, altul fiind proiectul de norme negociat anul trecut cu sindicatele, ambele urmînd să fie înaintate, în paralel, spre aprobare. Niţulescu a precizat că aceste două proiecte ar trebui înaintate în paralel, pentru că, pînă la aprobarea proiectului de norme negociat de sindicate şi minister, Hotărîrii de Guvern 1672/2008 i s-ar aplica unele modificări. Potrivit lui Niţulescu, reprezentanţii sindicali au răspuns, însă, că doresc ca, pînă la aprobarea proiectului negociat cu ministerul, să rămînă în vigoare vechea lege şi să nu fie aprobate normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, aşa cum prevede HG 1672/2008.

Sindicatele artiştilor au contestat de la început normele metodologice de aplicare a legii, anunţate de Ministerul Culturii în august 2008 şi au organizat mai multe pichete la sediul Ministerului Culturii, la sediul central al PNL din Bucureşti şi la prefecturile din ţară, urmînd o perioadă de negocieri între sindicate şi minister. Reprezentanţii ministerului au susţinut că, prin aplicarea noii grile de evaluare şi salarizare a personalului din instituţiile de spectacol, acesta din urmă va beneficia de salarii mult majorate, în timp ce sindicatele au contestat noile forme de angajare prevăzute de lege, pe o perioadă determinată, nemaiavînd siguranţa locului de muncă. De asemenea, sindicatele s-au opus prevederilor din normele metodologice stabilite de MCC, conform cărora salariile artiştilor urmau să fie calculate în avans, prin planificarea activităţii lor cu un an înainte şi nu în urma activităţii realizate.



12