Sindicaliştii din Educaţie reiau lupta

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Le-a ajuns cuţitul la os”. Pichete la minister

Sindicaliştii din Educaţie reiau lupta

Social 11 Noiembrie 2011 / 00:00 538 accesări

România a ajuns într-un punct critic: mişcarea sindicală este ameninţată de guvernanţii portocalii, nivelul de trai a scăzut îngrijorător fără să fie semne că situaţia s-ar putea ameliora pe viitor, iar statul de drept este pe punctul de-a dispărea, fiind înlocuit de un regim totalitar. Cu toate acestea, resemnarea românilor, care au acceptat să fie sacrificaţi de Guvern, este greu de înţeles. Printre cei care sunt puşi, zilnic, să aleagă între a practica meseria pe care au ales-o şi a avea un salariu decent care să îi scutească de grija zilei de mâine se numără şi cadrele didactice şi personalul auxiliar. În ciuda situaţiei degradante în care au fost aduşi de reducerile salariale comandate de pedelişti (sunt profesori care, după peste zece ani de vechime în sistem, reuşesc să supravieţuiască de la o lună la alta numai cu ajutorul părinţilor), la ultimele proteste organizate la nivelul judeţului Constanţa de Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar (SLSIP), numărul participanţilor a fost surprinzător de mic. Sindicaliştii speră, însă, că acest lucru se va schimba. „Oamenilor le-a ajuns cuţitul la os, lista nemulţumirilor mărindu-se de la o zi la alta. Ultima picătură o reprezintă îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru 2012, salarii care sunt, oricum, ciuntite”, a declarat preşedintele SLSIP, prof. Ioana Purcărea. Ea a precizat că în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au fost stabilite o serie de acţiuni sindicale.

PLÂNGERI PENALE La nivel naţional, liderii sindicali au depus, ieri, o plângere penală împotriva directorului general Mihai Păunică şi a secretarului general Corvin Nedelcu, din cadrul Ministerului Educaţiei, pentru toate abuzurile realizate în ultimii ani de cei care ar fi trebuit să vegheze la bunul mers al sistemului de învăţământ. „Ne consultăm cu specialişti pentru a depune, în perioada următoare, o plângere penală şi pe numele ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. De asemenea, la nivel local, fiecare sindicat afiliat FSLI va depune, pe lângă plângerile pe numele celor doi reprezentanţi ai ministerului, şi o plângere pe numele inspectorului şcolar general”, a spus prof. Ioana Purcărea. Printre abuzurile pe care sindicaliştii le reclamă se numără şi nerespectarea Legii Educaţiei care prevede alocarea unui procent de 6% din produsul intern brut pentru Învăţământ, în realitate fiind alocat doar 3% şi refuzul de a pune în aplicare deciziile instanţelor prin care profesorii şi-au câştigat drepturile salariale.

ÎNCEPÂND DE MARŢI, 14 NOIEMBRIE, SINDICALIŞTII DIN ÎNTREAGA ŢARĂ, „CONFORM UNEI PLANIFICĂRI RIGUROASE”, VOR PICHETA SEDIUL MINISTERULUI EDUCAŢIEI, PE O DURATĂ DE TREI SĂPTĂMÂNI

FĂRĂ FINANŢARE Pe viitor, liderii sindicali intenţionează să demareze o iniţiativă legislativă pentru modificarea unor articole din Legea Educaţiei. Pentru susţinerea acestei iniţiative, sindicaliştii vor cere sprijinul societăţii civile. „În Bucureşti, în faţa ministerului, vom aşeza un pupitru unde toţi care doresc pot veni să semneze o petiţie de susţinere a modificărilor pe care le cerem. La nivel judeţean, pupitrele vor fi postate în faţa reprezentanţilor în teritoriu al Guvernului”, a precizat liderul SLSIP. Printre abuzurile pe care sindicaliştii le reclamă se numără şi eliminarea posibilităţii de reţinere de pe statul de plată al membrilor a cotizaţiei către sindicat, ceea ce îngreunează accesul la sursa de finanţare. Practic, este lovitura de graţie dată de ministrul Educaţiei sindicatelor din domeniu. „Prevederea nu este specificată clar în Codul Fiscal, fiind tratată ambiguu, ceea ce lasă loc de interpretări. Dispoziţiile privind eliminarea reţinerii cotizaţiei au fost date de Ministerul Educaţiei şi au ajuns la directorii de şcoli prin inspectoratele şcolare judeţene, dar nu pe cale oficială, pentru că oficial nu pot cere aşa ceva”, a adăugat prof. Purcărea. Una dintre soluţiile găsite de sindicalişti la nou apăruta problemă o reprezintă colaborarea cu băncile, urmând să fie stabilite întâlniri pentru a pune la punct o metodă prin care cotizaţia către sindicat să poată fi plătită prin intermediul instituţiilor bancare.



12