Probabil presat de ameninţările membrilor sindicatului Sanitas, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a înaintat Guvernului, în cele din urmă, ordonanţa privind salarizarea personalului din sistemul sanitar, care a şi fost aprobată. Totuşi, sindicaliştii aşteaptă şi apariţia actului în Monitorul Oficial pentru ca noile reglementări să intre în vigoare. Astfel, salariile personalul din sistemul sanitar vor fi majorate cu peste 22% în trei etape, în cursul anului 2007, iar medicii vor primi şi o primă de stabilitate a cărei valoare va fi stabilită ulterior, sau cel puţin aşa susţine premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Medicii rezidenţi din anul I şi II vor beneficia de o creştere salarială de 15% de la 1 ianuarie, în timp ce medicii rezidenţi din anii III şi IV, de 12%. În aceste condiţii, salariile medicilor rezidenţi din primii doi ani vor creşte cu peste 40% pînă la sfîrşitul anului 2007, comparativ cu 2006, iar cei din anii terminali vor avea salarii cu 37% mai mari faţă de anul trecut. Astfel, pentru medicii rezidenţi din anul I, salariile vor creşte de la 591 lei, cît erau în 2006, la 830 lei, la sfîrşitului anului 2007. Medicii rezidenţi din primii doi ani vor primi şi tichete de masă.
Sindicaliştii Sanitas au reclamat în mai multe rînduri faptul că ministerele Muncii şi Finanţelor au aprobat doar creşterea salarială de 22% pe anul 2007 pentru sanitari, fără indemnizaţiile de stabilitate şi activităţi de prevenţie, drepturi convenite în Ordonanţa pentru salarizarea şi alte drepturi contractuale ale personalului sanitar. „Am văzut, duminică, actul avizat şi de Ministerul Muncii şi de cel al Finanţelor, dar nu am regăsit şi indemizaţiile de stabilitate şi pe cele pentru activităţi de prevenţie, iar noi nu vom accepta ca ordonanţa să nu fie aprobată în forma pe care am convenit-o cu Ministerul Sănătăţii”, declara zilele trecute liderul sindical, Marius Petcu. Ca să se disculpe, ministrul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Gheorghe Barbu, a declarat, marţi, că a avizat actul privind salarizarea personalului medical, în forma în care
i-a fost trimisă de Ministerul Sănătăţii. „Conţinutul acelui document este de competenţa ministrului Sănătăţii, el trebuie întrebat. Eu am semnat forma pe care el mi-a trimis-o”, a declarat Barbu. „Liderii Sanitas susţin că măsura privind indemnizaţia de stabilitate a fost luată pentru asigurarea stabilităţii în sistemul sanitar, cu scopul de a împiedica migraţia forţei de muncă spre Uniunea Europeană. „Ne aşteptăm ca foarte mulţi medici şi asistenţi să plece în Uniunea Europeană pentru că acum nu mai trebuie să îşi echivaleze studiile. Ei pot să lucreze pe baza unor certificate eliberate de MSP, li se recunosc studiile, de aceea ne aşteptăm la o migraţie masivă”, a avertizat Petcu.