Cadrele medicale afiliate Sanitas nu au fost sub nicio formă mulţumite cu propunerea de majorare a salariilor cu pînă la 7% acordată de Ministerul Sănătăţii Publice (MSP), motiv pentru care au anunţat că vor declanşa greva generală pe 20 noiembrie. Preşedintele Sanitas, Marius Petcu a declarat că ministrul Eugen Nicolăescu a venit cu propunerea de majorare a salariilor cu 5-6-7% în 2009. „Nu putem fi de acord cu acest lucru, nu acceptăm ca bugetul alocat Ministerului Sănătăţii să reprezinte doar 4% din PIB (produsul intern brut - n.r.), ci vrem ca acesta să fie de 5% din PIB, iar această creştere să se regăsească în majorarea cu 50-60% a salariilor”, a mai spus Petcu. Liderul sindical a adăugat că ministrul Nicolăescu nu a fost de acord nici cu introducerea unui spor de prevenţie şi a unei prime de stabilitate în sistemul sanitar. “Vom purta din nou negocieri joi seară sau vineri dimineaţă, iar dacă nici atunci nu vom cădea de acord, vom face un miting în Capitală pe 11 noiembrie, urmînd ca pe 14 noiembrie să intrăm în grevă de avertisment, iar pe 20 să declanşăm greva generală”, a ameninţat Petcu. În replică, ministrul Sănătăţii a declarat, la finalul discuţiilor, că o creştere a salariilor poate fi avută în vedere doar odată cu reformarea sistemului sanitar. “Doar dacă vom face reforma în spitale putem disponibiliza resurse pentru creşterea salariilor. Sperăm ca în cursul acestei săptămîni să ajungem să ne înţelegem şi consider că sînt destule lucruri care pot atenua poziţia exagerată din acest moment a sindicaliştilor”, a mai spus Nicolăescu.
Federaţia TESA cere majorarea salariilor cu 60%
Şi Federaţia TESA solicită Ministerului Sănătăţii să soluţioneze pînă pe 20 noiembrie majorarea generală a salariilor personalului din unităţile sanitar şi balneare cu 60% şi acordarea retroactivă a sporului de prevenţie de 11%, începînd cu ianuarie 2008, altfel ameninţă cu greva. Membrii Federaţiei atrag atenţia Guvernului, MSP şi tuturor partidelor politice asupra situaţiei salariale precare din Sănătate şi, în special, asupra celor care lucrează în sectoarele tehnic-economic-administrativ, o situaţie care trenează de ani şi care pune în pericol buna desfăşurare a actului medical în spitalele din România. Potrivit unui sondaj, realizat de Federaţia TESA în unităţile sanitare din toată ţara, 47% din personalul TESA va părăsi sistemul sanitar românesc în cazul în care situaţia salarială umilitoare se va menţine şi în continuare. Întrucît MSP a dovedit în multe rînduri neseriozitate în dialogul cu sindicatele TESA şi nu a respectat protocoalele semnate, Congresul Federaţiei TESA a hotărît acţiuni de protest în toată ţara. „Lansăm un ultim avertisment MSP şi Guvernului de a accepta solicitările Federaţiei noastre privind salarizarea personalului TESA din acest domeniu. În cazul în care aceste revendicări nu vor fi soluţionate, chiar dacă ne vom afla în timpul campaniei electorale, vom organiza în toată ţara acţiuni masive de protest, care ar putea culmina, pe 20 noiembrie, cu greva generală”, se arată în comunicatul Federaţiei. Începerea procedurilor pentru desfăşurarea acţiunilor de protest a fost decisă, în 6 octombrie, la Congresul Federaţiei. “Totodată, reprezentanţii membrilor de sindicat au decis conjugarea eforturilor cu celelalte federaţii din sectorul sanitar. Considerăm că bugetul Sănătăţii permite o asemenea creştere, o dovadă în acest sens fiind furnizată şi de eliminarea plafoanelor la medicamente”, precizau membrii federaţiei. Potrivit conducerii TESA, migraţia masivă a personalului medical, “care pune în pericol capacitatea sistemului de a furniza populaţiei serviciile medicale necesare”, constituie o măsură de protest radicală a celor care “pleacă împotriva cuantumului salariilor din sistemul sanitar”.
Amintim că şi funcţionarii publici afiliaţi la Alianţa Sed Lex şi Federaţia Columna vor declanşa greva generală pe 13 noiembrie, după ce au organizat o grevă de avertisment în 9 octombrie.