Sindicaliştii din toată ţara ameninţă cu ample proteste de stradă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România a fost, în ultimul an, zguduită din temelii de protestele pe bandă rulantă puse la cale de marile confederaţii sindicale. Declanşate cel mai adesea din cauza sărăciei în care trăiesc cei mai mulţi dintre români, manifestaţiile pornesc din faţa prefecturilor şi se sfîrşesc la Guvern. Nemulţumite de scăderea dramatică a nivelului de viaţă, promisiunile neonorate ale Executivului în privinţa salariului minim pe economie şi creşterea spectaculoasă a costurilor la utilităţi, sindicatele sînt decise să recurgă la toate mijloacele pentru cîştigarea drepturilor ce li se cuvin. După ce reprezentanţii Confederaţiei Naţionale Sindicale “Cartel Alfa” au dat tonul protestelor, anunţînd că vor ieşi în stradă începînd de săptămîna viitoare şi pînă în octombrie, sindicaliştii din sistemul feroviar au anunţat şi ei posibilitatea declanşării conflictului de muncă. Potrivit liderului Uniunii Sindicale “Feroviarul” Constanţa, Vasile Anghel, în cazul în care pînă pe 13 septembrie, negocierile Contractului Colectiv de Muncă nu se vor finaliza favorabil, sindicaliştii vor declanşa ample mişcări de protest.

Sindicaliştii din toată ţara ameninţă cu ample proteste de stradă

Eveniment 07 Septembrie 2006 / 00:00 809 accesări

În semn de nemulţumire faţă de "încăpăţînarea" Executivului de a continua politica sistematică de sărăcire a celor mai mulţi români - învăţămîntul este într-o criză fără precedent, salarizarea personalului bugetar lasă de dorit, iar traiul mai bun promis odată cu aderarea la Uniunea Europeană rămîne, deocamdată, un vis mult prea îndepărtat - fără a ţine seamă de opinia partenerilor sociali, reprezentanţii Confederaţiei Naţional - Sindicale "Cartel Alfa" şi-au anunţat intenţia de a organiza o mişcare de protest în Capitală. Pentru prima oară pe parcursul ultimilor 16 ani, liderii "Cartel Alfa" au decis să iasă în stradă, cu un mare miting de protest, în perioada Săptămîna Francofoniei (25 - 29 septembrie), însă acţiunile sindicale vor debuta pe 13 septembrie şi vor continua pînă la sfîrşitul lunii octombrie. Potrivit preşedintelui CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, cu toate că în urma mişcărilor de protest desfăşurate în această primăvară Executivul şi-a asumat responsabilitatea elaborării unei noi legi de salarizare în sectorul bugetar şi aplicarea unei politici de preţuri la utilităţi, modificările aduse Codului Muncii, fără avizul Consiliului Economic şi Social, au umplut paharul nemulţumirilor sindicaliştilor. "Multe din modificări vin în contradicţie cu normele Organizaţiei Mondiale a Muncii şi cu legislaţia Uniunii Europene. Pe de altă parte, la aproape trei luni de la mitingul din 24 mai, la care au participat toate confederaţiile sindicale, nu am primit niciun semnal din partea guvernanţilor privind creşterea nivelului de trai al populaţiei, în vreme ce negocierile se desfăşoară într-un ritm foarte lent, iar pînă acum nu s-au concretizat în vreun document oficial", a afirmat Bogdan Hossu. Cu toate că sindicatele au propus un calendar de majorare graduală a salariului minim pe economie, de la 4.500.000 de lei vechi în martie 2007, la 5.500.000 de lei în 2008, Guvernul a fost de acord doar cu un plafon de 3.900.000 de lei, însă doar cu obligaţia sindicatelor şi patronatelor de a nu mai negocia alte salarii la nivel de ramură. Pe de altă parte, sindicaliştii apreciază expectativa Guvernului în a-şi prezenta proiectul de buget pînă în octombrie ca "periculoasă şi dăunătoare", mai ales că multe dintre capitole sînt construite prin raportarea la salariul minim pe economie.

Ceferiştii, pe picior de "război"

Peste o sută de reprezentanţi ai Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Federaţiei "Drum de Fier" şi ai Federaţiei Automatizări participă în această perioadă, la Bucureşti, la cea de-a treia întîlnire de negocieri cu reprezentanţii Companiei Naţionale "CFR" SA. Potrivit preşedintelui Uniunii Sindicale "Feroviarul" Constanţa, Vasile Anghel, întîlnirea cu administraţia sistemului feroviar românesc a fost determinată de apropierea termenului de 60 de zile pînă la expirarea termenului la care trebuie semnat Contractul Colectiv de Muncă (CCM) pe anul 2007. "Am solicitat conducerii companiei să prezinte un proiect de buget pentru a vedea dacă putem lua în considerare majorări salariale în cursul anului viitor. În funcţie de sumele alocate de conducerea companiei, putem stabili cuantumul salariului minim la nivel de ramură, dar şi sporurile salariale cuvenite personalului în domeniu. Deocamdată, negocierile se desfăşoară cu greutate întrucît au avut loc modificări la nivelul structurii de conducere a companiei", a declarat Vasile Anghel. Liderul sindical a mai precizat că deşi a fost prezentată în repetate rînduri situaţia dificilă prin care trece personalul din sistemul feroviar, mai ales că în pofida profiturilor mari obţinute de CN "CFR" SA, dar şi a perspectivei aderării României la Uniunea Europeană, salariul minim la nivel de ramură nu depăşeşte 3.700.000 de lei vechi. "Este cu adevărat îngrijorător faptul că în pragul intrării în această uniune economică selectă, feroviarii trăiesc de pe o zi pe alta cu salarii cu puţin peste 100 de euro, în vreme ce în statele occidentale nivelul salarial depăşeşte chiar 2.000 de euro. Dacă pînă pe 13 septembrie, dată la care este programată o nouă întîlnire în vederea negocierii CCM, conducerea nu va avea un proiect bugetar şi nu va ţine cont de doleanţele noastre, sîntem decişi să declanşăm conflictul de muncă", a încheiat Vasile Anghel.

Taguri articol


12