Sindicaliştii FNSP, acuzaţi de colegi că fac jocuri politice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reproşuri din breaslă

Sindicaliştii FNSP, acuzaţi de colegi că fac jocuri politice

Eveniment 21 Mai 2014 / 00:00 3945 accesări

Câteva sute de angajaţi din Portul Constanţa au continuat, ieri, protestele împotriva majorării de la 20% la 33% a pachetului de acţiuni deţinut de Primăria Constanţa în Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) Constanţa. În ciuda declaraţiilor oficiale ale preşedintelui Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), Mircea Burlacu, care a afirmat că nu are nimic de împărţit cu Primăria sau cu primarul Constanţei, Radu Mazăre, discursul acestuia la proteste, precum şi bannerele arborate şi lozincile scandate l-au contrazis flagrant. După prima zi de proteste, având în vedere poziţia adoptată de FNSP, se năşteau suspiciuni legate de faptul că federaţia sindicală reprezintă mai degrabă o parte a patronatelor din port şi nu salariaţii. Ieri, colegii de breaslă ai protestatarilor au creionat în acuze bănuielile de luni, reproşând FNSP un joc politic mânat de interese absconse.

SINDICATE IMPARŢIALE Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicale „Trans-Conex”, Silviu Stanciu, a declarat că este mâhnit şi nemulţumit de evenimentele ce se petrec în port. La această federaţie sunt afiliaţi angajaţi ai firmelor Decirom, Constanţa Sud Container Terminal, Romtrans, Minmetal şi CNACN. Sindicatul Comvex a părăsit federaţia în urmă cu aproximativ o săptămână, cam atunci când FNSP anunţa lansarea protestelor care se desfăşoară acum. „Nu împărtăşesc acţiunea FNSP atât timp cât ştiu foarte bine cine sunt regizorii ei. Din păcate, în acest moment, sindicaliştii sunt prinşi între două puteri politice şi miza conflictului nu le aparţine. Din punctul meu de vedere, sindicatele ar trebui să fie imparţiale în situaţii de acest gen şi să nu intervină sau să ţină partea statului român ori a unor grupuri de interese, după cum fac unii colegi”, a declarat Stanciu. El susţine că, atunci când era mai mare nevoie de sindicalişti în stradă pentru a-şi apăra drepturile, FNSP nu a ridicat niciun deget, iar acum preferă să stea de partea statului, uitând practic de salariaţii din port. „Anul trecut, în august, Ministerul Muncii a dat un aviz negativ tuturor societăţilor care au fost încadrate în condiţii speciale. Asta înseamnă că, din septembrie 2013, nicio o societate din port nu a obţinut avizul pentru a avea în continuare grupă de muncă, fapt pentru care multe firme au dat în judecată statul, în prezent procesele fiind pe rolul Curţii de Apel. Mai mult, situaţia actuală a legislaţiei cu privire la dialogul social este una care ne dezavantajează din toate punctele de vedere. Nu avem contracte sectoriale, contracte naţionale sau contracte la nivel de port.

FNSP NU A RIDICAT NICIUN DEGET CÂND FIRMELE DIN PORT AU PIERDUT CAPACITATEA DE A ÎNCADRA ANGAJAŢII ÎN GRUPE SPECIALE DE MUNCĂ

Cred că pentru aceste lucruri ar trebui să scoată liderii de sindicat oamenii în stradă şi nicidecum pentru interesele meschine ale unora”, a arătat liderul sindical. El consideră că problemele legate de împărţirea acţiunilor portului ar trebui să fie discutate de alte persoane, în alte contexte, iar sindicaliştii să-şi vadă strict de ceea ce au de făcut. „Nu este treaba noastră! Sunt oameni capabili şi competenţi în instituţiile statului care pot rezolva aceste probleme. Îmi pare tare rău că ai mei colegi sunt manipulaţi şi că nu întreabă de ce sunt scoşi în stradă şi care sunt miza şi scopul protestelor de acum. Acţiunile ar trebui să înceteze. Trebuie să ne trezim şi să ne apucăm să facem sindicalism pentru cei care ne-au ales, nu să-i ducem într-o luptă care nu le aparţine”, a subliniat Stanciu. În opinia sindicalistului, mărirea pachetului de acţiuni nu are nicio legătură cu Mazăre, întrucât banii ar ajunge la bugetul administraţiei locale, fonduri de care vor beneficia toţi cetăţenii municipiului Constanţa. „Ca cetăţean al acestui oraş, nu pot să fiu contra când mi se dă ceva. Niciun primar şi nicio altă persoană nu sunt aleşi pe viaţă într-o anumită funcţie, însă de aceste acţiuni pot beneficia cetăţenii acestui oraş, ceea ce înseamnă că ai noştri copii vor rămâne cu ceva pe viitor. Dacă cineva ne dă, trebuie să luăm, nu să ne transformăm în apărătorii patriei”, a spus Stanciu. El a ţinut să precizeze că Federaţia Sindicală „Trans-Conex” nu a purtat niciun fel de discuţii pe această temă, aşa cum au declarat unii sindicalişti, nici cu reprezentanţii Consiliului Local şi nici cu cei ai Organizaţiei Patronale „Operatorul Portuar”.

80% dintre portuari nu împărtăşesc supărările lui Comănescu

În ciuda tabloului sumbru pe care au încercat să-l zugrăvească o parte dintre operatorii portuari, constituiţi în Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ şi conduşi de Gabriel Comănescu, vizavi de preluarea de către Primăria Constanţa a unui pachet de acţiuni de 13% de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) Constanţa, zilnic descoperim că numărul celor care îl susţin pe Comănescu este tot mai mic. Este de notorietate de ce se împotriveşte atât de tare patronul GSP, fiind cunoscute vizitele pe care i le-a făcut preşedintele Traian Băsescu, dar şi faptul că acei operatori sunt protejaţi de Ordonanţe de Guvern date special pentru a le menţine chiriile la valorile de acum 15 ani. Mai mult, oamenii din jurul lui Comănescu au încercat să dea impresia că toţi reprezentanţii firmelor din port sunt împotriva solicitării administraţiei locale de a-şi majora pachetul de acţiuni. Şi angajaţii din port au organizat proteste, în care au afişat aceeaşi lipsă de argumente ca şi patronatul. Pare-se că cei mai mulţi dintre operatori se dezic de poziţia şefului GSP şi s-a ajuns în situaţia în care ceilalţi operatori subliniază ridicolul în care se află contestatarii transferului unei părţi a acţiunilor din port. Primarul Radu Mazăre s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanţii Minmetal şi ai Chimpex, două firme care nu au nimic împotriva reorganizării acţionariatului CN APM.

CONCLUZII Cei doi operatori au spus, pe rând, că nu se opun intenţiei Primăriei de a-şi majora pachetul de acţiuni şi că nu se amestecă în scandalurile provocate de unii portuari. „Mi se pare normal ca noi, operatorii portuari, să dialogăm cu Primăria. Este important să găsim mijloace de discuţie şi de colaborare mult mai directe şi mult mai practice decât ceea ce se întâmplă în momentul de faţă pe plan local“, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie al Minmetal, Liviu Ghebaur, după discuţiile cu Radu Mazăre. La rândul său, directorul general al Chimpex, Mihai Panait, a explicat că „poziţia Chimpex este cea de neimplicare în orice aspecte care nu ţin de business-ul şi expertiza companiei pe care o conduce“. Scurt şi cuprinzător. „Sunt oameni cu care poţi sta de vorbă. De fapt, o parte dintre investiţiile făcute de Minmetal (de vreo 50 - 60 de milioane de euro) au fost autorizate de Primărie. Am discutat despre chirii şi faptul că au fost speriaţi de anumite creşteri ale lor, despre posibilitatea de a introduce o taxă pentru toată marfa care se tranzitează în port, ceea ce ar însemna o creştere a profitului APC, inclusiv a încasărilor pentru stat şi pentru Primărie. Am agreat că putem sta de vorbă ca nişte oameni rezonabili, care au aceleaşi interese - ca portul să meargă bine. Veţi observa că, de fapt, 80% dintre firmele din port nu se opun schimbării acţionariatului în CN APM“, a spus Mazăre la ieşirea de la discuţiile cu cei doi operatori.



12