Sindicaliştii protestatari: anunţaţi 7.000, veniţi 1.500, rămaşi 400

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu ştiau exact de ce au venit

Sindicaliştii protestatari: anunţaţi 7.000, veniţi 1.500, rămaşi 400

Eveniment 30 Mai 2014 / 00:00 2755 accesări

De o săptămână, Federaţia Naţională a Sindicatelor Portuare şi Organizaţia Patronală - Operatorul Portuar au anunţat cu surle şi trâmbiţe protestul de ieri din faţa Primăriei Constanţa, la care ar fi trebuit să participe peste 7.000 de oameni din toată ţara, conform comunicatelor oficiale. Ba, la un moment dat, se vehiculau cifre care ajungeau la 15.000 de protestatari. La Primărie nu au fost declarate, pentru autorizaţie, decât 4.000 de persoane. Ei bine, după toată fanfaronada, la protestele de ieri nu au ajuns mai mult de 1.500 de persoane. Cu indulgenţă. Şi vorbim despre oameni aduşi din toată ţara de reprezentanţii Blocului Naţional Sindical. Probabil că a fost dificil să adune atâta popor pentru a protesta la malul mării pentru o problemă care nu ţine de sindicate, ci de administrarea portului. Nu spunem că oamenii din alte judeţe nu pot fi interesaţi de ceea ce se întâmplă în port, dar este posibil să nu fie la curent cu toate detaliile situaţiei, o condiţie necesară pentru a protesta pentru sau împotriva a ceva. Ca să încheiem subiectul numărului de protestatari, amintim că, recent, primarul comunei Peştera a adus la Constanţa peste 1.000 de adulţi pentru a protesta, comuna neavând mai mult de 2.000 de locuitori majori. Bănuim că BNS are ceva mai multe resurse pentru proteste mai serioase decât cel organizat la Constanţa.

CINE ŞI PENTRU CE PROTESTEAZĂ? Motivul pentru care au venit oamenii din judeţe precum Prahova şi din Teleorman? Protestul a fost organizat împotriva demersului Primăriei Constanţa de preluare a unui pachet de 13% din acţiunile Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (APMC). Nimic mai simplu. Nu s-a votat legislaţia muncii. Nu s-a vorbit despre salarii sau securitatea locurilor de muncă. Am putea spune că protestul sindicaliştilor din ţară ar fi fost perfect justificat dacă acestea ar fi fost principalele teme, însă doar 2% dintre discursurile celor care au vorbit s-au axat pe subiecte de sindicat. 98% dintre discursuri, indiferent că erau ale sindicaliştilor de la Poştă, telecomunicaţii, administraţie, industria de apărare ori cultură, s-au axat pe problematica Portului Constanţa, cu mesaje politice extrem de virulente împotriva Guvernului Ponta şi primarului Constanţei, Radu Mazăre. Nu s-a înţeles exact ce treabă au sindicatele din cultură cu portul, dar vom mai cerceta. Protestatarii au avut pancarte pe care scria „Portul Constanţa nu este harem“, „Portul Constanţa nu e car alegoric“, „Apropo, domnule Ponta, când vă apucaţi să guvernaţi?“, „Jos labele de pe port“. De asemenea, unii manifestanţi au avut tricouri inscripţionate cu mesaje precum „Impertinent în Republica Mazăre“ şi „Obraznic în Republica Mazăre“. Nu au lipsit vuvuzelele, tobele şi butoaiele. Pentru că nu au avut mare lucru de spus, unii dintre liderii sindicali au afirmat doar că susţin cauza angajaţilor din port, prezenţi la protest. Ce ar mai fi avut de zis în condiţiile în care este clar pentru toată lumea că au primit un ordin simplu: vă urcaţi în autocare, mergeţi la Constanţa şi ţipaţi cât vă ţine gura! Păi ce să ţipăm, şefu’? Nu contează, marş acolo şi fă gălăgie!

DEZINFORMARE Este ciudat cum liderul BNS, Dumitru Costin, a avut un discurs mai mult anti-Mazăre decât sindical. Cu toate că părea bine informat, atunci când le-a vorbit oamenilor a încercat să-i inducă în eroare, spunând că Radu Mazăre vrea acţiunile din port, că portul constănţean produce a zecea parte din Produsul Intern Brut al României şi că nu este normal să treacă la autoritatea locală. Ar fi absurd să nu ştie că nu portul produce a zecea parte din PIB, ci traficul de marfă care se face prin firmele de acolo, că APMC nu are nicio treabă cu asta şi că Primăria urmează să preia acţiuni în APMC şi nu în firmele care rulează acele sume.

NU PREA ŞTIAU DE CE PROTESTEAZĂ Ne-am permis să îi întrebăm şi pe protestatarii simpli cu ce ocazie au venit la mare. Un sindicalist din Prahova ne-a mărturisit că nu e de acord ca Primăria Constanţa să preia acţiunile APMC pentru că Radu Mazăre „nu prea e primar“. Asta a spus un locuitor din Ploieşti, care ajunge la mare o dată la câţiva ani şi care cunoaşte Constanţa mai mult de la televizor. Alt răspuns nu a avut. Nu ştia ce acţiuni ar trebui să preia Primăria constănţeană, nici că o parte din bani ar urma să fie utilizaţi ca sprijin pentru păturile sociale defavorizate. Un altul a recunoscut senin: „Am venit şi eu la mare”. Păi, zi aşa, frate... Culmea, sindicaliştii ăştia mulţi, adunaţi la Constanţa într-o zi cu soare, neagă însăşi ideea de... sindicalist. Adică, acea categorie de angajaţi care îşi asumă grija faţă de problemele angajaţilor din toate domeniile de activitate, faţă de securitatea muncii, de legalitatea contractelor din diferitele ramuri etc. şi luptă pentru asta. Această specie de sindicalist este, din păcate, pe cale de dispariţie în BNS, dacă ar fi să ne luăm după specimenele care au populat, ieri, platoul din faţa Primăriei Constanţa. Zicem „din păcate“ pentru că, până acum, BNS a reprezentat o voce importantă în peisajul social care a suportat lovituri dure din partea Guvernului Boc, care, la ordinul lui Băsescu, a tăiat pensii şi salarii. Atunci, sindicaliştii BNS au ieşit în stradă înţelegând cu exactitate care este problema. Să foloseşti însă acest fenomen sindical pentru a susţine atât de străveziu afacerile unor operatori portuari care fac profit de zece ori mai mare decât salariile tuturor sindicaliştilor din România la un loc este penibil. Aşadar, românii din Prahova, Teleorman, Bucureşti etc. au venit la Constanţa să protesteze împotriva dezvoltării portului, bunăstării populaţiei Constanţei, scoaterii la Bursă a unei părţi din acţiunile APMC şi împotriva decapitării caracatiţei băsiste care sugrumă intenţiile finanţatorilor şi ale oamenilor de afaceri străini de a veni şi de a investi în port. S-ar părea că sindicaliştii ajung să protesteze chiar împotriva lor întrucât, prin investiţii în port, prima schimbare vizibilă este în ceea ce priveşte apariţia a noi locuri de muncă!!!

Atitudinea sindicaliştilor este cu atât mai ciudată cu cât cei mai mulţi operatori portuari nu au nicio problemă cu transferul de acţiuni, spunând că nu le pasă cine administrează APMC atâta vreme cât se vor face investiţii în port, cât activitatea va creşte şi lor le vor merge afacerile. În acest context, ne întrebăm de ce are o problemă o organizaţie sindicală ce se arăta îngrijorată mai mult de soarta câtorva investitori aflaţi în spatele protestelor decât de a oamenilor pe care susţin că îi reprezintă? Cert este că preşedintele FNSP, Mircea Burlacu, a ameninţat Guvernul că, dacă vor fi semnate actele privind transferul acţiunilor APMC, angajaţii din Portul Constanţa vor opri lucrul. Cine va face asta, angajaţii firmelor care sunt de acord cu transferul sau cei ai firmelor care se împotrivesc? Fiecare trage concluziile...

În ce priveşte protestul, după prima oră de fluierături şi suflat în vuvuzele, sindicaliştii s-au retras, rând pe rând, la umbră, aşa că, din cei 1.500 de oameni prezenţi iniţial la protestul anunţat pentru trei ore, cele două ore finale de circ au fost asigurate de maximum 400 de oameni.



12