Sindicaliştii „Sanitas” Bucureşti cer demisia lui Nicolăescu!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nemulţumiţi până peste cap

Sindicaliştii „Sanitas” Bucureşti cer demisia lui Nicolăescu!

Sănătate 22 Octombrie 2013 / 00:00 381 accesări

Sindicaliştii Federaţiei „Sanitas” din Bucureşti nici nu vor să audă de propunerea ca spitalele să se transforme în SRL-uri, asociaţii şi fundaţii, pe motiv că, de fapt, se urmăreşte o privatizare mascată a unităţilor sanitare, aşa că cer demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. În plus, ei vor continua acţiunile de protest. Uniunea Sindicală „Sanitas” Bucureşti informează că biroul executiv al Federaţiei a avut o nouă întâlnire, ieri, cu o delegaţie a Ministerului Sănătăţii (MS), condusă de ministrul Nicolăescu, fiind discutate trei subiecte: negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate, statutul spitalelor şi legislaţia privind salarizarea personalului medical.

Referitor la salarizarea personalului medical în funcţie de performanţă, propusă de minister într-un proiect-pilot, sindicaliştii cred că vor beneficia de salarizare suplimentară doar câteva sute de medici, peste 90% din personalul medical urmând să rămână cu salarizarea actuală. Astfel, sindicaliştii au anunţat prin preşedintele „Sanitas” Bucureşti, Viorel Husanu, semnatar al unui comunicat de presă, că Federaţia „Sanitas” din România va continua mişcările de protest, urmând a scoate în stradă, în 2 noiembrie, toate categoriile de personal medical. Nu în ultimul rând, ei iau în considerare organizarea grevei generale la sfârşitul lunii noiembrie, grevă pe care, surprinzător, ministrul ar fi afirmat că şi-o doreşte, potrivit sindicaliştilor.

Ministerul, însă, nu vede la fel de „neagră” situaţia. „În urma discuţiilor purtate, MS va înainta o serie de propuneri de modificare a proiectelor-pilot privind statutul spitalelor şi creşterea veniturilor medicilor şi echipelor medicale. La proiectul privind statutul spitalelor s-au făcut referiri la mai multe aspecte, care să asigure buna funcţionare a acestora. De asemenea, s-au evidenţiat avantajele şi dezavantajele proiectelor, precum şi faptul că o nouă lege de salarizare a personalului medical nu exclude proiectul-pilot iniţiat de minister. Federaţia „Sanitas” urmează să-şi stabilească poziţia în legătură cu propunerile ministerului. Părţile au căzut de acord cu privire la necesitatea continuării dialogului şi identificării soluţiilor optime”, se arată într-un comunicat al MS. Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14 - 16 octombrie, în grevă japoneză.

Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate organizează, în 2 noiembrie, un marş în Capitală, chiar dacă rezultatul discuţiilor cu miniştrii Sănătăţii şi Finanţelor este optimist, a anunţat, în 15 octombrie, preşedintele Colegiului Medicilor din România, reprezentant al Coaliţiei, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.



12