Sindicatele americane se alătură protestelor de pe Wall Street

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sindicatele americane se alătură protestelor de pe Wall Street

Externe 06 Octombrie 2011 / 00:00 299 accesări

Mai multe sindicate şi-au exprimat susţinerea faţă de mişcarea de protest de la Wall Street şi intenţionau să li se alăture manifestanţilor, ieri. „Este foarte simplu. Aceşti tineri de pe Wall Street exprimă multe probleme cu care se confruntă forţa de muncă din America în ultimii ani”, a declarat preşedintele sindicatului Amalgamated, care are 20.000 de membri în zona oraşului New York. „Aceşti tineri vorbesc pentru majoritatea americanilor care sunt frustraţi de bancherii şi brokerii care au profitat de pe urma oamenilor care muncesc din greu”, a adăugat Larry Hanley într-un comunicat. „În timp ce noi ne luptăm în fiecare zi, în fiecare lună, milionarii şi miliardarii de pe Wall Street stau, neatinşi, şi ne ţin lecţii privind nivelul de sacrificiu”, a mai precizat acesta.

Şi purtătorul de cuvânt al sindicatului din transporturi Local 100, Jim Cannon, a declarat că mişcarea Occupy Wall Street, în traducere Ocupaţi Wall Street, care denunţă inegalităţile sociale din sistemul financiar şi este inspirată de revoluţiile din lumea arabă, denunţă probleme abordate în general de sindicate. Preşedintele Federaţiei unite a profesorilor Michael Mulgrew a declarat că este mândru să susţină manifestanţii din New York şi de peste tot din ţară. Reprezentanţii sindicatelor nu au putut oferi o estimare a numărului de persoane care îşi vor lua o zi liberă pentru a se alătura miercuri protestatarilor de pe Wall Street. Grupul Occupy Wall Street protestează faţă de lăcomia corporaţiilor şi spune că apără 99% din populaţia SUA faţă de 1% cei mai bogaţi oameni. Mişcarea chemase 20.000 de persoane să protesteze în Manhattan pe data de 17 septembrie şi să rămână acolo câteva luni. Câteva sute de persoane au rămas în parcul Zuccotti, în apropiere de Wall Street, unde au amplasat corturi.

La rândul său, preşedintele Obama a promulgat, ieri, legea provizorie a finanţelor, care va asigura funcţionarea statului federal până pe data de 18 noiembrie, evitându-se astfel paralizarea serviciilor sale administrative. Casa Albă a confirmat că şeful statului a semnat această lege imediat după miezul nopţii, după aprobarea ei marţi seară în Camera Reprezentanţilor, în urma unui compromis între democraţi şi republicani. Aceştia s-au înfruntat timp de mai multe zile pe tema unei controversate dispoziţii privind ajutorarea sinistraţilor de pe urma recentelor catastrofe naturale, precum uraganul Irene ce a lovit Coasta de Est la sfârşitul lunii august. Un acord a intervenit în ultimul moment. Paralizarea serviciilor administrative secundare pe fondul ratei de 9,1% a şomajului ar fi avut consecinţe nefaste asupra economiei americane, care luptă pentru a ieşi din recesiune.

Preşedintele Obama şi-a acuzat adversarii republicani că apără deducerile fiscale acordate celor mai bogaţi, în defavoarea planului de relansare pe care el speră să îl aprobe Congresul. Adresându-se susţinătorilor săi în apropiere de Dallas, Barack Obama l-a criticat direct pe liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Eric Cantor, care a calificat drept „mort” planul pentru locuri de muncă anunţat preşedinte. Eric Cantor s-a declarat dispus să accepte unele prevederi, dar nu şi pe cele privind creşterea fiscalităţii pentru cei bogaţi. Preşedintele american nu este sigur de reuşită nici în Senat, care este dominat de democraţi. Liderul minorităţii republicane, Mitch McConnell, a propus însă un vot rapid asupra textului pentru a eşua.

Taguri articol


12