Sindicatele artiştilor şi MCC negociază pînă în… noiembrie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Sindicatele artiştilor şi MCC negociază pînă în… noiembrie

Cultură 14 Octombrie 2008 / 00:00 518 accesări

Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC), împreună cu Federaţia Artiştilor Interpreţi din România (FAIR) şi Uniunea Sindicatelor din Instituţiile de Spectacole (USIS) au decis, ieri, să prelungească pînă la începutul lui noiembrie, perioada de negocieri pe marginea normelor metodologice de aplicare a Legii 353/2007 privind instituţiile de spectacole. Ca urmare a unei întrevederi, care a avut loc ieri, între ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu şi delegaţia sindicatelor, condusă de Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Artiştilor Interpreţi din România (FAIR), cele două părţi au hotărît pronunţarea unei noi perioade de negocieri pentru elaborarea unui proiect de norme metodologice de aplicare a Legii 353/2007, care să poată fi transmis Guvernului spre aprobare la începutul lunii noiembrie. Delegaţia sindicală va negocia cu un nou grup de lucru al Ministerului Culturii, condus de secretarul general al MCC, Virgil Niţulescu. Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, şi-a exprimat convingerea că echipa ministerului va ajunge la un punct de vedere comun cu sindicatele în următoarele două săptămîni. „Doresc ca sindicatele să fie şi ele de acord cu normele metodologice. Mie legea îmi permite să fac normele, ba chiar mă obligă să le fac, dar am prelungit perioada de negocieri atît timp cît şi sindicatele au promis să suspende orice acţiune de protest\", a declarat Iorgulescu.

Asociaţiile sindicale ale angajaţilor din instituţiile de spectacole, printre care FAIR şi USIS, anunţaseră pentru astăzi, de la ora 14.30, un protest în faţa Guvernului, la încheierea primei perioade de negocieri (2 septembrie - 2 octombrie), care nu s-a soldat cu vreun acord asupra normelor metodologice prin care să fie aplicată legea instituţiilor de spectacole. Totodată, sediile prefecturilor din ţară urmau a fi pichetate simultan, dar, odată cu încheierea unui nou acord cu MCC, sindicaliştii vor anula protestele de astăzi. Pînă la sfîrşitul lunii noiembrie, cînd cele două părţi speră să cadă de acord asupra unui proiect de norme care să fie înaintat Guvernului, pentru intrarea legii în vigoare, sindicatele îşi iau angajamentul să nu mai organizeze proteste, iar MCC să nu promoveze propriul proiect de norme metodologice.

Sindicatele artiştilor au contestat de la început normele, stabilite de MCC în august şi postate pe site-ul ministerului, privind angajarea, evaluarea şi salarizarea personalului din instituţiile de spectacole şi au organizat mai multe pichete la sediul Ministerului Culturii, la sediul central al PNL din Bucureşti şi la prefecturile din ţară. La expirarea perioadei de negocieri (2 septembrie - 2 octombrie), stabilită de comun acord cu ministerul, sindicaliştii au reclamat în continuare faptul că sugestiile lor nu au fost ascultate şi că normele au rămas în aceeaşi formă. „Vom utiliza toate procedurile legale pentru a combate acest proiect (normele metodologice stabilite de Ministerul Culturii şi Cultelor pentru aplicarea Legii 353/2007 n.r.), atît la nivelul instanţelor româneşti, cît şi la nivelul celor europene\", a declarat, la începutul lunii octombrie, într-o conferinţă, Leonard Pădureţ, preşedintele FAIR. Proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353/2007, contestat prin pichete organizate de artişti, actori, cascadori şi angajaţi ai instituţiilor de spectacole din România, ar fi trebuit să intre, la sfîrşitul lunii august, în şedinţa de Guvern, spre aprobare, după cum a declarat pe 26 august, într-o conferinţă de presă, ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu. Tot atunci, Iorgulescu a declarat că proiectul privind normele metodologice de aplicare a Legii 353 din 2007 a fost avizat de toate ministerele de resort - Ministerul de Interne, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi Ministerul Justiţiei. Potrivit lui Leonard Pădureţ, proiectul de norme metodologice la Legea 353/2007 compromite orice fel de „relaţie de muncă normală\". În opinia acestuia, dacă respectivul proiect va fi aprobat printr-o hotărîre a Guvernului, artiştii vor pierde dreptul patrimonial cu privire la interpretările lor, încălcîndu-se astfel legea 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe. De asemenea, Pădureţ a criticat faptul că proiectul impune artiştilor contracte pe perioadă determinată, modificînd legislaţia în vigoare, potrivit căreia, majoritatea contractelor sînt pe perioadă nedeterminată.

Legea 353 din 2007 modifică Ordonanţa numărul 21 din 31 ianuarie 2007 privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic. Noul cadru legislativ va permite angajaţilor instituţiilor de spectacole şi concerte să aibă, din acest an, salarii mai mari, indemnizaţiile lor putînd ajunge pînă la 4.200 de lei, faţă de maxim 1.500 de lei, cît au în prezent, declara, într-o conferinţă de presă din 17 iunie, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Demeter Andras.



12