Manifestanţii s-au ciocnit cu poliţia, ieri, la Atena, pe fondul nemulţumirii faţă de noi măsuri de austeritate, trasate la presiunea miniştrilor din Zona Euro. Protestatarii au aruncat cu pietre şi sticle incendiare în poliţie, care au răspuns cu gaze lacrimogene. Ciocnirile au intervenit după ce sindicatele au convocat o grevă de 48 de ore. Miniştrii de Finanţe din Zona Euro, reuniţi joi la Bruxelles, au cerut Greciei să aprobe până duminică măsurile de austeritate convenite deja cu UE şi FMI şi să identifice până miercuri zone bugetare în care mai pot reduce cheltuielile cu 325 de milioane de euro. Ţinând cont de deteriorarea situaţiei economice a Greciei, există temeri că planul de ansamblu convenit, care include noul pachet de salvare şi acordul cu creditorii privaţi pentru ştergerea unei părţi a datoriilor elene, nu va fi suficient pentru a plasa ţara pe drumul către refacere. Reforma pensiilor, una dintre condiţiile cheie impuse de UE, FMI şi BCE, s-a dovedit a fi un obstacol de nedepăşit.
Angajaţii greci au început de vineri greva generală de 48 de ore împotriva noului plan de austeritate. Ieri, circa 7.000 de persoane erau strânse în locul deja tradiţional al protestelor. Nu departe, alte 10.000 de persoane s-au reunit la apelul frontului sindical comunist PAME. Circa 2.000 de muncitori ai şantierelor navale şi docheri au manifestat în portul Pireu, unde greva a blocat navele la chei. Pentru contestatari, decisivă va fi ziua de duminică, când sunt chemaţi să vină în număr cât mai mare în faţa Parlamentului, unde deputaţii urmează să aprobe în cursul nopţii sau luni programul economic impus de creditorii internaţionali.
Guvernul condus de Lucas Papademos, susţinut în Parlament de o majoritate teoretică de 252 de voturi din 300, urma să aprobe ieri seară textul exact ce va fi înaintat deputaţilor. Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, a cerut joi seară conservatorilor, conduşi de Antonis Samaras, să susţină realizarea de economii bugetare suplimentare, în caz contrar Grecia riscând să fie nevoită să părăsească Zona Euro. Liderul Partidului Conservator, Antonis Samaras, a afirmat în cursul aceleiaşi zile că a evitat ce putea fi mai rău prin blocarea unei serii de măsuri de austeritate solicitate de FMI şi UE, care i-ar fi afectat tocmai pe cei cu venituri reduse. În plus, Antonis Samaras a reiterat solicitarea sa de organizare rapidă a alegerilor anticipate, în cadrul cărora ar fi favorit. Acesta a refuzat să sprijine, în luna noiembrie, Guvernul de coaliţie condus de Lucas Papademos.