Sindicatele sunt de vină pentru absorbţia slabă a fondurilor UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De ce nu disponibilizăm şi preşedintele? Băsescu a găsit vinovaţii!

Sindicatele sunt de vină pentru absorbţia slabă a fondurilor UE

Social 06 August 2010 / 00:00 419 accesări

Preşedintele Confederaţiei Naţional Sindicale \"Cartel Alfa\" a declarat, ieri, că nu înţelege afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu referitoare la vina sindicatelor pentru absorbţia slabă de fonduri europene şi i-a solicitat acestuia să-şi explice şi să-şi argumenteze afirmaţia. \"I-am scris o solicitare ca să ne spună şi nouă care sunt opiniile domniei sale referitoare la faptul că sindicatele sunt frână în atragerea de fonduri. Vrem să ştim opiniile domniei sale ca să ne corectăm cât mai repede\", a precizat Hossu. El a adăugat că blocajul nu este la sindicate şi că a atras de mai multe ori atenţia premierului Emil Boc că blocajele vin din legislaţie. Menţionăm că preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, la TVR: \"Vreau să le transmit şi un mesaj, şi lor şi liderilor sindicali, cei care îi reprezintă cu veselie la televizor: sunt primii responsabili de neatragerea fondurilor europene pâna la ora asta\".

Bogdan Hossu a mai declarat că dacă ne raportăm doar la buget atunci când vorbim de restructurări, în curând se va considera că nu mai e nevoie de niciun bugetar şi s-ar putea să fie desfiinţată şi funcţia de preşedinte de stat pentru că este prea scumpă. Preşedintele \"Cartel Alfa\" a apreciat că raportarea la buget adoptată de preşedintele Traian Băsescu atunci când vorbeşte despre restructurările din sistemul bugetar este una greşită. \"Dacă e să ne limităm la buget, în curând nu va mai fi nevoie de niciun bugetar şi s-ar putea să desfiinţăm şi funcţia de preşedinte de stat pentru că este prea scumpă. (...) S-ar putea ca alocarea personalului bugetar să fie una proastă, dar România nu are un număr prea mare de bugetari raportat la numărul de cetăţeni. După ultimul raport al UE, România ocupă locul şase de la coadă din punct de vedere al numărului de bugetari raportat la PIB şi la numărul de cetăţeni\", a spus Bogdan Hossu. El a precizat că preşedintele ar trebui să fie mai preocupat de faptul că România are încasări mult mai mici la bugetul de stat comparativ cu media UE, respectiv 32% faţă de 45-50% în alte state europene.

• SALARIILE RĂMÂN MICI • Hossu a mai explicat că în 2011 salariile, în special cele mici, nu vor putea fi majorate cu mai mult de zece procente, având în vedere că fondul de salarii va fi mai mic cu 15 - 20 de procente comparativ cu 2010. Bogdan Hossu a precizat că dacă din sistemul bugetar vor fi date afară între 70.000 şi 80.000 de persoane, calculat la numărul de posturi, înseamnă o reducere de opt la sută, la care se adaugă alte două procente prin reducerea posturilor bugetate, dar neocupate. \"De la 47 de miliarde de lei, cât a fost în 2010 fondul de salarii, se scade la 39 de miliarde pentru 2011, ceea ce înseamnă o reducere de 15 - 20 la sută. În aceste condiţii nu există posibilitatea ca salariile să crească anul viitor cu mai mult de 10 la sută\", a explicat liderul \"Cartel Alfa\".



12