Nemulţumiţi de faptul că nu le sînt respectate drepturile, cîţiva medici constănţeni au decis să pună bazele unui nou sindicat al cadrelor medicale. Astfel, din 25 octombrie, a luat fiinţă Sindicatul Medicilor din România (SMR), care îşi are sediul la etajul al patrulea al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, în cadrul Clinicii de Chirurgie II. “Pe la toate întrunirile şi congresele pe unde am fost, toţi doctorii s-au arătat încîntaţi de această idee, drept care ne-am decis să constituim o organizaţie sindicală, care să lupte efectiv pentru drepturile noastre”, a afirmat prof. univ. dr. Vasile Sîrbu, unul dintre fondatori. Medicilor constănţeni li s-au alăturat şi colegii lor tulceni. Printre membrii fondatori se numără prof. dr. Vasile Sîrbu, şeful Clinicii de Chirurgie II, din cadrul Spitalului Judeţean, care ocupă funcţia de preşedinte SMR, în vreme ce funcţiile de vicepreşedinţi sînt deţinute de dr. Viorel Tode, şeful Clinicii de Urologie, din cadrul SJUC, dr. Gheorghe Comşa, şeful Clinicii ORL, din cadrul aceluiaşi spital, dr. Ştefan Botez, şeful Serviciului de Medicină Legală, dr. Ion Harfaş, medic chirurg tulcean, dr. Emilia Stamate, preşedintele Colegiului Medicilor din Tulcea, dr. Augustin Mînzatu, medic de familie, dr. Ştefan Bratu şi dr. Daniela Gabriel Rus.
Drepturile medicilor, apărate de asistente
În lipsa unei organizaţii proprii, medicii ajunseseră în postura de a fi “apăraţi” de asistentele medicale. “Rolul sindicatului medicilor a fost suplinit, ani întregi, de cel al cadrelor medicale medii. Asistentele au ieşit în stradă şi pentru noi, ele au scandat şi au protestat şi pentru drepturile noastre, lucru ce nu ni se pare normal”, a mai arătat prof. univ. dr. Sîrbu. Membrii fondatori consideră că necesitatea existenţei unui sindicat al medicilor se impune, în condiţiile în care, integrarea în UE se apropie. “Odată cu intrarea în UE, ne vom afla într-o situaţie penibilă. Fără un sindicat care să le apere drepturile, cei aprox. 12.000 de medici rezidenţi vor avea tendinţa să părăsească ţara pentru a lucra în spitalele din Europa, unde vor găsi condiţii net superioare celor de aici”, a subliniat preşedintele noului sindicat. Principalele obiective pe care le vor avea în vedere sindicaliştii vizează asigurarea condiţiile adecvate de muncă, acest lucru presupunînd aparatură medicală, echipamente de protecţie şi locuri de muncă curate. Totodată, membrii SMR se vor lupta şi pentru obţinerea drepturilor salariale ale medicilor. “Suferim pentru că dacă apare ceva despre medici, este întotdeauna de rău. Nu ştie nimeni că medicii lucrează în condiţiile cele mai poluate din lume, îngrijind oameni cu cancer, cu SIDA sau cu tuberculoză, expunîndu-se la nişte riscuri enorme. Şi cu toate acestea, în cazul operaţiilor, doctorii au un spor de sală de 7%, în vreme ce asistentele medicale au 50%. Nu spun că ele nu merită aceşti bani, ci că ele au ştiut să lupte”, a declarat dr. Viorel Tode, vicepreşedinte SMR.
Sindicaliştii, decişi să monitorizeze activitatea guvernanţilor
Hotărîţi ca acţiunile lor să aducă schimbări semnificative în sistemul sanitar, sindicaliştii au stabilit, în cadrul întîlnirii ce a avut loc ieri, primele măsuri pe care le vor lua. “Vom adresa o solicitare Parlamentului, pentru a cere ca în 2007, bugetul pentru sănătate să fie de 6% din PIB. Totodată, considerăm că membrii oricărei bresle au anumite drepturi în interiorul ei, drept pentru care vom solicita ca medicii să nu plătească asigurări medicale”, a mai declarat dr. Sîrbu. În ciuda faptului că intenţionează să lupte din răsputeri pentru ca solicitările lor să fie auzite, sindicaliştii au ţinut să precizeze că vor avea grijă să nu pună în pericol viaţa pacienţilor lor. “Nu vom întrerupe niciodată, prin acţiunile de protest, îngrijirea de urgenţă a bolnavilor. Dar asta nu înseamnă că nu vom protesta”, a precizat preşedintele SMR. Chiar dacă apolitici, sindicaliştii din cadrul SMR se vor a fi un “ghimpe” în coasta guvernanţilor. “Vom monitoriza fiecare parlamentar, partid politic sau alt factor de decizie, pentru ca populaţia să ştie pe cine să sancţioneze şi pentru ca medicii să nu mai fie consideraţi responsabili de toate neajunsurile din sistem”, a subliniat dr. Sîrbu. Avînd în vedere faptul că sindicatul are doar cîteva zile de la înfiinţare, pînă în prezent, el nu numără decît un număr mic de membrii, dar fondatorii sînt convinşi că în scurt timp, vor primi numeroase adeziuni. “Deja există foarte mulţi medici interesaţi să devină membrii. Ţin să subliniez că actualul Comitet Director, alcătuit din membrii fondatori este unul provizoriu. Atît conducerea, cît şi sediul acestui sindicat vor fi stabilite de către Adunarea Generală”, a mai spus preşedintele SMR.