Singura fermă de migdali din Constanța, deschisă la Târgușor!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Singura fermă de migdali din Constanța, deschisă la Târgușor!

Social 08 Octombrie 2018 / 17:01 7304 accesări

Zilele trecute, ONG Mare Nostrum a organizat Festivalul Internațional Organic “Cadouri din Natură”, în cadrul căruia au participat peste 10 expozanți, atât din România, cât și din Bulgaria. Printre expozanți se numără și prima fermă de migdali din Constanța, deschisă la Târgușor, fermă realizată din fonduri europene și certificată eco.

Ideea de a realiza o fermă de migdali a pornit în 2014, cu achiziția terenului, iar în 2015 a fost plantată livada completă: ”Piața de migdali este o piață nouă pentru România, care nu a mai fost exploatată de peste 30 de ani. Surprinzător, migdalii există de 2000 de ani în Dobrogea, datorită condițiilor climatice prielnice”, spune reprezentantul fermei de migdali ”Călin, file din poveștile Mălinei”, Florin Păun.

Marea provocare a acestui proiect a fost faptul că nu există o axă prioritară în pomicultură, nu există subvenții și nu există acces la credite la fel de facil ca în celelalte culturi. Cu toate acestea, ferma este funcțională, iar în acest an, recolta a fost de 20 kilograme: ”Migdalii dau rod după 4 sau 5 ani. Până acum, avem 20 de kilograme de migdali și așteptăm recolta viitoare, când putem intra pe piața europeană și cea românească cu produse. Intenționăm să mergem pe ideea de gift of nature, ca și formă de vânzare a produselor ”, a adăugat Florin Păun.

Proiectul “Romanian Bulgarian Organic- Entrepreneurial Network” l-a ajutat pe Păun să își găsească parteneri din Bulgaria: ”În urma participării la evenimentul similar din Dobrich, am găsit un producător pe partea de tratamente bio pentru livadă. Chiar căutam de foarte mult timp un astfel de colaborator. Așteptăm să vedem oferta pe care o are pentru noi, pentru a putea începe” .

Pe lângă acest producător, la festivalul ”Cadouri din natură” au mai participat producători de: vinuri bio, gemuri și dulcețuri bio, fructe și legume certificate eco, produse cosmetice, produse din lavandă și tablouri cu licheni.

Festivalul a avut ca scop încurajarea producătorilor autohtoni locali de a-și dezvolta afacerea și de a face schimb de experiență cu producători similari din Dobrich/ Bulgaria: ”Acest festival este o activitate a unui proiect mai mare, care se numește Romanian Bulgarian Organic- Entrepreneurial Network . După ce producătorii români au participat la un eveniment similar în Dobrich, acum a venit și rândul nostru de a-i invita la Constanța pe producătorii din Dobrich și de a prezenta publicului de aici produse realizate în fermele din Bulgaria. Este un schimb de experiență, benefic pentru toate părțile direct implicate”, a spus coordonatorul proiectui, Anca Maria Gheorghe.

Tot pentru a încuraja producătorii locali, a fost lansat recent un webportal, pe care producătorii de alimente bio se pot înscrie și pot afla cele mai recente noutăți despre cadrul legislativ al domeniului care îi interesează și unde beneficiază de instrumente și sugestii pentru a-și promova afacerea.

Proiectul “Romanian Bulgarian Organic- Entrepreneurial Network” încurajează activitatea antreprenorială, în rândul persoanelor din zona transfrontalieră Constanța-Dobrich, în special a celor interesați de producția de alimente ecologice, de livrarea și promovarea acestora, oferind posibilitatea de dezvoltare a unei nișe și susținerea unei economii durabile. Proiectul “Romanian Bulgarian Organic - Entrepreneurial Network” este co-finanțat de UE prin Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului INTERREG V-A România-Bulgaria.



12