Singura formă de comunicare cu Guvernul: protestele de stradă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Disperare în România!

Singura formă de comunicare cu Guvernul: protestele de stradă!

Eveniment 15 Septembrie 2009 / 00:00 574 accesări

Cartel Alfa se alătură Alianţei Bugetarilor

Aşa cum au promis, federaţiile sindicale membre ale Alianţei Bugetarilor pentru renegocierea legii-cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice vor picheta, astăzi, de la ora 15.00, sediul Parlamentului, aceasta fiind prima din şirul acţiunilor de protest hotărîte de federaţii în şedinţa de joi. Alături de ei vor participa şi aproximativ 500 de sindicalişti ai Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) “Cartel Alfa”, care cer, de asemenea, renegocierea legii salarizării unice pe care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea. Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, ieri, că în urma şedinţei Comitetului Executiv al confederaţiei, sindicaliştii au decis să picheteze sediul Parlamentului, nemulţumiţi de forma actuală a celor trei legi. Sindicaliştii cer renunţarea de către Guvern la angajarea răspunderii în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra proiectului legii cadru privind salarizarea unică, renegocierea acestui proiect şi supunerea sa spre dezbatere Parlamentului, stoparea disponibilizărilor în sectorul bugetar şi renunţarea la concediul fără plată forţat. Menţionăm că mai multe federaţii sindicale s-au constituit, joi, într-o Alianţă a bugetarilor şi au anunţat că vor picheta sediului Parlamentului în 15 septembrie şi vor face o grevă generală de o zi, în 5 octombrie, refuzînd apoi să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale. Reprezentanţii bugetarilor din învăţămînt (cele patru federaţii sindicale din învăţămînt - Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţămînt, Federaţia Educaţiei Naţionale, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia “Alma Mater”), sănătate, administraţie publică, poliţie au spus că proiectul legii unice de salarizare a fost negociat iniţial cu sindicatele într-o formă, iar în final a apărut o altă formă. Alianţa bugetarilor a cerut Guvernului să nu îşi asume, în 15 septembrie, răspunderea în faţa Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare şi să renegocieze actul normativ astfel încît toţi bugetarii să aibă salarii decente şi să se ţină cont de principiile asumate în urmă cu trei luni, cînd a început negocierea pe această lege. De asemenea, membrii Alianţei bugetarilor au cerut stoparea disponibilizărilor în sistemul bugetar şi au spus că nu acceptă concediul fără plată propus de Guvern. Vineri, premierul Emil Boc declara că Guvernul va continua discuţiile cu partenerii sociali privind legea de salarizare unitară, dar nu va renunţa la decizia de asumare a răspunderii pentru acest act normativ şi nici nu va amîna data stabilită pentru angajarea răspunderii.

CNSLR Frăţia menţine calendarul protestelor

Federaţiile afiliate la CNSLR Frăţia sînt nemulţumite de rezultatul discuţiilor dintre premierul Emil Boc şi liderii confederaţiilor privind pachetul de legi pe care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea şi îşi menţin calendarul de acţiuni anunţat, urmînd ca astăzi să picheteze Parlamentul. Biroul Operativ al CNSLR Frăţia s-a întrunit, ieri, pentru a analiza rezultatul discuţiilor de sîmbătă, de la Guvern, cu liderii sindicali, pentru o ultimă discuţie privind proiectul legii de salarizare unitară înainte ca Guvernul să decidă care dintre amendamentele primite vor fi incluse în document şi transmise Parlamentului, pentru asumarea răspunderii. Liderii federaţiillor afiliate la CNSLR Frăţia s-au arătat nemulţumiţi „de elementele pozitive” prezentate de Marius Petcu, acesta referindu-se la posibilitatea refacerii legii unice de salarizare în nouă luni. “Se pare că aceste elemente pozitive nu au fost suficiente pentru reprezentanţii bugetarilor, care sînt în continuare preocupaţi de legea unică, de disponibilizările anunţate, de concediul fără plată şi de orele suplimentare neplătite”, a spus preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu. Astfel, peste 1.500 de salariaţi din sistemul public vor picheta, astăzi, sediul Parlamentului, acestora alăturîndu-li-se şi angajaţii din sectorul economic, în speranţa că, “pe ultima sută de metri” Guvernul va renunţa la asumarea răspunderii pe pachetul de legi. Preşedintele CNSLR Frăţia a mai arătat că dacă Guvernul îşi menţine decizia de asumare a răspunderii pe cele trei legi, următorul pas va fi greva generală la care sindicaliştii din sistemul bugetar nu renunţă. Liderul a spus că Federaţia Sanitas avea un calendar separat de proteste, intenţionînd să organizeze un miting în Capitală cu participarea a peste 10.000 de oameni, dar că o decizie finală în acest sens va fi luată în funcţie de deciziile care se vor lua astăzi.

Dascălii constănţeni se pregătesc să iasă în stradă

Liderii Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţămîntul Preuniversitar (SLSIP) Constanţa vor protesta împotriva prevederilor din legea unică a salarizării. „Mîine (astăzi - n.r.) trebuie să verificăm dacă ne-au fost aprobate acţiunile de protest de către autorităţile competente. În cazul în care nu vom primi acordul pentru a desfăşura aceste acţiuni, vom trimite o notă în teritoriu pentru a ne anunţa membrii”, a declarat liderul SLSIP, prof. Ioana Purcărea. Reprezentanţii sindicaliştilor din învăţămîntul constănţean au pregătit, pentru zilele de 16, 17 şi 18 septembrie acţiuni de pichetare a Prefecturii Constanţa. În acest fel, ei doresc să îşi exprime nemulţumirea faţă de prevederile legii unice a salarizării. „Mîine (astăzi - n.r.) mă voi deplasa la Bucureşti pentru a lua parte, alături de reprezentanţii federaţiilor sindicatelor din învăţămînt, la pichetarea sediului Parlamentului”, a precizat prof. Ioana Purcărea.

Justiţia participă la pichetul sindicatelor

Şi reprezentanţii personalului auxiliar din justiţie vor participa, astăzi, la pichetul din faţa Parlamentului al sindicatelor din educaţie, administraţie publică, sănătate şi poliţie, fiind nemulţumiţi de ultima formă a Legii unice de salarizare, a declarat preşedintele Projust, Ştefania Teleman, care a adăugat că, din partea federaţiei vor participa zece persoane, dat fiind numărul limitat de oameni care pot merge la pichet. Amintim că, atît personalul auxiliar din justiţie, cît şi magistraţii, se află în protest de două săptămîni, după ce au hotărît în adunările generale ale instanţelor din ţară să nu mai permită accesul publicului în arhive şi să nu mai judece decît cauzele considerate urgente, restul proceselor fiind amînate.



12