În ciuda speranţelor reformiştilor, care credeau că în ultima vreme controlul clericilor asupra culturii a mai scăzut, singurul festival de film din Arabia Saudită a fost anulat. Într-o ţară în care intrarea în cinematografe a fost interzisă timp de aproape trei decenii, Jeddah Film Festival prezenta cineaşti şi tineri actori saudiţi care aveau ocazia să socializeze cu reprezentanţi ai industriei din alte ţări. “Guvernoratul din Jeddah ne-a anunţat că festivalul a fost anulat, după ce a primit instrucţiuni în acest sens din partea partidelor oficiale. Nu ni s-a explicat exact de ce a fost anulat festivalul”, a declarat Mamdouh Salem, unul dintre organizatorii festivalului, fără a da, însă, detalii. Scriitorul saudit Abdullah al-Alami a declarat că nu înţelege de ce a patra ediţie a festivalului, ce urma să înceapă, sîmbătă, a fost anulată. “Oricum este o tendinţă de a ataca manifestările culturale... Trăim o perioadă întunecată pentru arte, în istoria noastră modernă”, a afirmat acesta.
Regele Abdullah a încercat să realizeze reforme, cu susţinerea SUA, dar a mărturisit că a întîmpinat opoziţie din partea conservatorilor. Mulţi conservatori religioşi din regat cred că filmele din ţări arabe liberale, precum Egiptul, ar putea batjocori tabuurile religioase. Alţii văd arta cinematografiei ca fiind incompatibilă cu legile Islamului. “Festivalul de film a fost anulat în urma unor instrucţiuni indirecte din partea ministrului de Interne”, a declarat un oficial al Ministerului Culturii şi Informaţiilor.
Oamenii s-au întors în cinematografe în luna decembrie, cînd comedia saudită “Menahi” a fost proiectată în Jeddah şi într-un alt oraş din sudul Arabiei Saudite. Filmul, produs de o companie a prinţului saudit Alwaleed bin Talal, a atras atît de mulţi spectatori, încît a trebuit să fie proiectat de opt ori pe zi. Lucru foarte rar, filmul a avut un public mixt, în general, în această ţară, bărbaţii şi femeile fiind separaţi, în săli de spectacol diferite. Dar o reacţie a fostului şef al poliţiei religioase a statului, Ibrahim al-Ghaith, a arătat o mare opoziţie la schimbarea societăţii. Iniţial, Ibrahim al-Ghaith a declarat că cinematograful este malefic dar, 24 de ore mai tîrziu, şi-a îndulcit discursul, susţinînd că cea de-a şaptea artă ar trebui să arate lucruri bune şi să fie în conformitate cu învăţăturile Islamului. În februarie, regele Abdullah l-a îndepărtat de la guvernare pe Ibrahim al-Ghaith, alături de un alt cleric influent. Prinţul Alwaleed şi-a arătat susţinerea faţă de ediţia de anul acesta a Festivalului de la Jeddah, donînd suma încasată de cel mai recent film produs de el. De cealaltă parte, ministrul de Interne, prinţul Nayef bin Abdul-Aziz, şi-a arătat susţinerea pentru poliţia religioasă.