Singurul inculpat în cazul morţii juristului Serghei Magniţki, achitat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Singurul inculpat în cazul morţii juristului Serghei Magniţki, achitat

Externe 29 Decembrie 2012 / 00:00 553 accesări

Un tribunal rus l-a achitat, vineri, pe fostul director adjunct al închisorii de la Moscova în care a murit juristul Serghei Magniţki, în 2009, după 11 luni de detenţie provizorie, un caz care a provocat un conflict diplomatic între Moscova şi Washington. Dmitri Kratov, fostul director adjunct al închisorii Butârka, acuzat că nu a acordat îngrijiri deţinutului, a fost singura persoană inculpată pentru moartea lui Serghei Magniţki, un caz cu repercusiuni internaţionale. Oficialul încarcerat, judecat pentru neglijenţă, nu este vinovat de acuzaţiile reţinute împotriva lui, a declarat preşedinta Tribunalului Tverskoi de la Moscova, Tatiana Neverova, subliniind că acesta a făcut tot ce a putut pentru a-l ajuta pe Magniţki. Tribunalul a dat curs solicitărilor Parchetului, care a reclamat achitarea, subliniind că Dmitri Kratov nu era vizat de nicio plângere din partea lui Magniţki. Singur în boxa acuzaţilor, în absenţa avocatului său, Dmitri Kratov a ascultat citirea hotărârii timp de o oră. ”Aş dori să mulţumesc tribunalului pentru această decizie echitabilă”, a declarat Kratov la sfârşitul procesului, adăugând că va continua să muncească în cadrul sistemului carceral.

Mama şi văduva lui Magniţki, precum şi avocaţii lor nu au asistat la citirea hotărârii, anunţând anterior că vor boicota audierea, pentru a protesta faţă de decizia Parchetului de a solicita achitarea deţinutului. Consiliul Consultativ pentru Drepturile Omului de la Kremlin a recunoscut într-o expertiză că juristul în vârstă de 37 de ani a fost victima unor violenţe şi privat de îngrjiri medicale în mod intenţionat, dar ancheta oficială a reţinut numai aspectele de neglijenţă. Serghei Magniţki, un avocat care lucra pentru Hermitage Capital, a murit în noiembrie 2009, după 11 luni de detenţie provizorie. Juristul a fost arestat în 2008, pentru fraudă fiscală, după ce a denunţat o vastă escrocherie financiară în valoare de 5,4 miliarde de ruble (aproximativ 130 de milioane de euro) pusă la cale, în opinia sa, de oficiali din cadrul poliţiei şi fiscului. Cazul Magniţki a provocat o tensionare a relaţiilor dintre Moscova şi Washington. Autorităţile americane au promulgat, la 14 decembrie, o lege care interzice unor oficiali ruşi implicaţi în decesul juristului sau în alte încălcări ale drepturilor omului să intre în SUA. Rusia a ripostat prin intermediul unei legi adoptate săptămâna trecută şi promulgată vineri de preşedintele Vladimir Putin. Textul legii prevede întocmirea unei liste cu americani şi alţi cetăţeni străini indezirabili în Rusia şi interzice adoptarea copiilor ruşi de către americani.

Justiţia rusă a păstrat, joi, intenţia de a-l judeca post-mortem pe Serghei Magniţki, amânând şedinţa până în ianuarie, din cauza refuzului avocatului familiei de a participa la proces.



12