Singurul papirus din Europa revine la Mangalia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După jumătate de veac

Singurul papirus din Europa revine la Mangalia

Eveniment 19 August 2011 / 00:00 2657 accesări

Singurul papirus din Europa, descoperit la Mangalia, cu o valoare inestimabilă, „a revenit” acasă, după o absenţă de jumătate de veac, răstimp în care nu s-a mai ştiut nimic despre preţiosul artefact. Ceremonia oficială de predare-primire a papirusului, trimis la restaurare la Moscova, în anul 1959, anul descoperirii sale, va avea loc luni, atunci când directorul Centrului de Restaurare „I. E. Grabar” din Moscova, dr. Alexandr Nicolaievici Lesovoi, va înmâna valorosul obiect directorului muzeului callatian, cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

ÎN CĂUTAREA PAPIRUSULUI DISPĂRUT Papirusul a fost descoperit la Mangalia, în anul 1959, într-un sarcofag datând din secolele IV-III î.Ch, potrivit inventarului numismatic, constând în monede din timpul lui Filip al II-lea şi Alexandru cel Mare. Imediat după scoaterea sa la lumină, acesta a fost trimis pentru restaurare şi conservare la Moscova deoarece, la acea dată, ruşii dispuneau de cea mai bună tehnică de restaurare şi cercetare. Timp de jumătate de secol, despre acest papirus nu s-a mai ştiut nimic, în lucrările de specialitate, dar şi în diverse reviste şi ziare menţionându-se că s-a distrus, în contact cu aerul şi lumina soarelui. După 50 de ani de... tăcere, directorul Muzeului „Callatis”, dr. Sorin Marcel Colesniuc şi dr. Ion Pâslaru, angajat al instituţiei de cultură din Mangalia, au luat drumul Moscovei, în căutarea papirusului dispărut.

154 DE FRAGMENTE Potrivit directorului dr. Sorin Marcel Colesniuc, papirusul de la Mangalia este singurul artefact de acest fel descoperit în Europa. El este alcătuit din 154 de fragmente. Următorul pas după „readucerea” acasă a inestimabilului obiect constă în descifrarea textului, cu ajutorul razelor ultraviolete şi ultraroşii. Având în vedere unicitatea sa, care-l face de nepreţuit în ochii specialiştilor, se are în vederea integrarea excepţionalului obiect în patrimoniul UNESCO. Mormântul cu papirus, descoperit cu ocazia nivelării a doi tumuli pentru construirea stadionului din Mangalia, poate fi văzut în incinta Muzeului de Arheologie „Callatis” , sub forma sa tumulară.

Specialiştii ruşi şi români vor face cunoscută publicului larg întreaga „epopee” a descoperirii, regăsirii şi readucerii în ţară a acestui papirus. Ceremonia de predare-primire va avea loc în prezenţa primarului Municipiului Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, cu sprijinul căruia a fost posibil acest eveniment, şi a unor importante personalităţi ale vieţii cultural-artistice româneşti. Printre cei aşteptaţi, luni, la Mangalia, se numără ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, reprezentanţi ai Academiei Române şi ai Comisiei Naţionale de Arheologie, ambasadorul României la Moscova, consulul Federaţiei Ruse la Constanţa, profesori şi studenţi de la Universitatea Regională de Stat din Moscova, specialişti în istorie veche şi arheologie din universităţile şi muzeele din întreaga ţară dar şi din străinătate, oameni de cultură şi pasionaţi de istorie.



12