Un portret al dramaturgului William Shakespeare va fi prezentat, marţi, publicului, după ce a fost timp de 300 de ani în posesia unei familii care nu a ştiut pînă de curînd cine este persoana din tablou. Acesta ar fi singurul portret al scriitorului pictat în timpul vieţii, în anul 1610, cu şase ani înaintea decesului său. Ipoteza este susţinută de Stanley Wells, cunoscut ca fiind cel mai important expert în viaţa şi opera lui Shakespeare.
Portretul se află în posesia familiei Cobbe de la începutul secolului al XVlll-lea. Timp de aproape trei secole, familia Cobbe nu a fost sigură de identitatea celui portretizat, la un moment dat crezînd că este vorba despre Sir Walter Ralewigh. În 2006, Alan Cobbe, restaurator de opere de artă, a vizitat expoziţia Searching for Shakespeare de la Galeria Naţională de Portrete, unde erau expuse cîteva imagini ale lui Shakespeare. I-a atras atenţia portreul făcut de Janssen, deoarece a observat o asemănare între aceasta şi portretul deţinut de el. La scurt timp, a dus tabloul la Galeria Naţională, pentru a-l compara cu cele din expoziţie. „Am avut pictura la dispoziţie două zile, timp în care am analizat-o şi ne-am dat seama că trăsăturile personajelor din cele două tablouri sînt similare”, a declarat Tarnya Cooper, curator al galeriei. De atunci, Alan Cobbe a făcut o serie de teste ştiinţifice pentru a verifica dacă pictura este originală. A descoperit că portretul este asemănător cu alte două lucrări care îl înfăţişează pe William Shakespeare, făcute de persoane care l-au cunoscut pe scriitor: un bust de la biserica Holy Trinity din Stratford-upon-Avon, unde este înmormîntat dramaturgul şi o gravură făcută în 1623. Portretul deţinut de familia Cobbe a fost pictat cînd Shakespeare avea 46 de ani.
Concomitent, o altă imagine a lui William Shakespeare pare să fi apărut. Arheologii care lucrează la locul unde în urmă cu cîteva sute de ani exista teatrul The Globe unde Shakespeare şi-a pus în scenă piesele, au descoperit o bucată de ceramică pe care este pictată figura unui bărbat care seamănă cu scriitorul. Piesa de ceramică, care datează din secolul XVl, arată figura unui bărbat cu barbă, păr lung şi guler cu pliseuri.
De-a lungul timpului, multe portrete au fost prezentate ca fiind ale lui William Shakespeare, însă unele s-au dovedit a fi falsuri produse doar din interes financiar. Alte portrete care arată o presupusă imagine a lui Shakespeare sînt Chandos Shakespeare, care prezintă nişte asemănări cu gravura din 1623, o pictură realizată de John Sanders, care îl face pe Shakespeare să pară prea tînăr, portretul Flowers, cu autor necunoscut, care acum este deţinut de Compania Regală Shakespeare şi portretul Soest, care a fost pictat la 50 de ani după moartea scriitorului. Niciunul dintre acestea nu are însă o dovadă clară a faptului că îl înfăţişază pe William Shakespeare.