Singurul vaccin care protejează împotriva a 4 tipuri de cancer!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Singurul vaccin care protejează împotriva a 4 tipuri de cancer!

Sănătate 23 Martie 2018 / 17:24 1137 accesări

MSD lansează Gardasil 9, cel mai nou vaccin care oferă protecție extinsă împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV, dezvoltat pe baza succesului medical înregistrat de Silgard/ Gardasil. Noul vaccin, disponibil acum și în România, este cel mai avansat instrument de prevenție împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV, virusul care cauzează 5% din cele 12,7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lume .

Protecție superioară împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV față de orice alt vaccin anti-HPV existent, datorită celor 5 noi tipuri adăugate în vaccin

Gardasil 9 este un vaccin recombinant, non-infecțios, adjuvant, preparat din particule asemănătoare virusului, înalt purificate (VLP) ale proteinei majore L1 din 9 tipuri de HPV: HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58. Se estimează că Gardasil 9 oferă protecție împotriva a 4 tipuri de cancer și a leziunilor precanceroase provocate de infecția cu HPV. Mai exact, este de așteptat ca vaccinul nonavalent să protejeze împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), a 75-85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3), a 85-90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90-95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad înalt (VIN2/3), a 80-85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, a 75-85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad înalt (VaIN 2/3), a 90-95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV, a 85-90% din cazurile de neoplazii anale intraepiteliale de grad înalt (AIN 2/3) și a 90% din cazurile de veruci genitale .

„De peste 100 de ani, MSD se află în prima linie în ceea ce privește inovația în domeniul vaccinării, cu scopul de a reduce povara bolilor ce pot fi prevenite prin imunizare. Gardasil 9 este cel mai nou exemplu de inovație în acest domeniu, fiind singurul vaccin anti-HPV ce promite protecție împotriva a 4 tipuri de cancer provocate de infecția cu HPV. Este important să înțelegem că infecția cu HPV este frecventă, 8 din 10 persoane fiind infectate, la un moment dat, pe parcursul vieții lor , acesta fiind al doilea agent patogen responsabil pentru cancer la nivel mondial . Gardasil 9 a fost creat plecând de la rezultatele foarte bune obținute cu vaccinul anti-HPV cu 4 tipuri (Silgard) care, în cei peste 10 de la lansarea sa, a avut o contribuție majoră la reducerea bolilor provocate de HPV. Se estimează că aproape o jumătate de milion de cazuri de cancer de col uterin au fost prevenite datorită vaccinării anti-HPV în întreaga lume ; pornind de la aceste rezultate, credem că Gardasil 9 reprezintă pasul următor în ceea ce privește prevenția împotriva bolilor provocate de HPV”, a declarat Fabrizio Giombini, Director General MSD România.

Gardasil 9 oferă cea mai extinsa protecție împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV, în comparație cu orice alt vaccin anti-HPV existent, datorită celor 5 noi tipuri adăugate în vaccin. Astfel, vaccinul nonavalent crește protecția împotriva cancerului de col uterin până la 90% (față de 70% protecție oferită de orice alt vaccin de pe piață), până la 80% împotriva leziunilor cervicale precanceroase de grad înalt (CIN 2/3) față de 50% (protecția oferită de celelalte vaccinuri disponibile) și până la 50% împotriva leziunilor cervicale precanceroase de grad scăzut.

“Având în vedere prevalența infecției cu HPV la nivel mondial, dar mai ales național, este important să ne aliniem atât recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății ce vizează prevenția împotriva bolilor provocate de această infecție, cât și tendințelor la nivel european de îmbunătățire a programelor naționale de imunizare. Atunci când Organizația Mondială a Sănătății susține că prevenția cancerului de col uterin trebuie tratată ca o prioritate de sănătate publică, atunci când 27 din cele 28 țări membre ale Uniunii Europene oferă finanțare pentru programe naționale de imunizare anti-HPV, este necesar să ne întrebăm ce putem face mai bine pentru a proteja fetițele și femeile din România de efectele devastatoare ale bolilor provocate de HPV”, susține Prof. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății de Microbiologie.

HPV - al doilea agent patogen ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecții la nivel global

Infecția cu HPV este frecventă: se estimează că 8 din 10 persoane vor fi infectate, la un moment dat, cu cel puțin un tip de HPV. De aceea, HPV a fost etichetat de Asociația Americană de Cercetare a Cancerului drept al doilea agent patogen ce cauzează cancer, provocând 30% din cancerele noi atribuibile unei infecții la nivel global4. În fiecare an, în România, 4343 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, în timp ce 1909 pierd lupta cu această boală. Astfel, cancerul de col uterin este a doua cauză de mortalitate prin cancer în rândul româncelor și principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani . Nu în ultimul rând, alte 500 de cazuri noi de cancer vulvar, vaginal, penian, anal și orofaringian, atribuibile infecției cu HPV, sunt diagnosticate în fiecare an în România, atât în rândul bărbaților cât și al femeilor .

În cei peste 10 ani de la debutul vaccinării anti-HPV, aceasta și-a dovedit eficiența atât în reducerea prevalenței infecțiilor cu tulpini HPV cu risc oncogen crescut, cât și a bolilor provocate de acestea. În această perioadă, au fost înregistrate reduceri de până la 90% a infecției cu HPV tip 6/11/16/18 în țări ce înregistrează o rată vaccinală optimă, reduceri de aproximativ 45% a leziunilor cervicale cu risc scăzut și de aproximativ 85% a celor cu risc înalt . Alte studii au scos la lumină rezultate similare în ceea ce privește eficiența vaccinării: în Danemarca, s-a înregistrat o scădere semnificativă de 60% a leziunilor pre-canceroase (atipii celulare) la femeile născute în intervalul 1989 și 1999 care au fost vaccinate, comparativ cu femeile nevaccinate. De asemenea, riscul de a dezvolta CIN 2/3 sau CIN3 a fost redus semnificativ, cu până la 80% .

Taguri articol


12