Sinistraţii scăpați din barăci vor lux și femei de serviciu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cernavodă

Sinistraţii scăpați din barăci vor lux și femei de serviciu

Administrație 03 Iulie 2014 / 00:00 763 accesări

AJUTOR La jumătatea lunii februarie, 12 familii din Cernavodă, însumând 47 de persoane, din care 19 copii şi 28 adulţi, au rămas pe drumuri în urma unui incendiu devastator, care a distrus un imobil din cartierul Columbia. După dezastru, Primăria Cernavodă le-a asigurat un adăpost în Căminul pentru persoane vârstnice, în spaţiul pentru situaţii de urgenţă, familiilor rămase pe străzi. De asemenea, Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) le-a asigurat sinistraţilor mese gratuite, produse igienico-sanitare, lenjerii de pat, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Totodată, a fost iniţiată o amplă campanie de sensibilizare a populaţiei, în urma căreia au fost distribuite multiple ajutoare: mobilier, îmbrăcăminte, produse alimentare, produse de uz casnic, medicamente și rechizite.

CONTRE Cu toate că au primit aceste ajutoare, sinistrații sunt nemulțumiți de condițiile în care trăiesc. ”Stăm în mizerie cu copiii și nimeni nu ne bagă în seamă. 40 de persoane fac baie într-o singură cadă. În plus, trăim în apropierea unui spital unde trăiesc persoane infestate cu HIV”, a spus Emilia, unul dintre cei 40 de sinistrați. În replică, primarul Gheorghe Hânsă a afirmat că cele 47 de persoane trebuie să conștientizeze faptul că locuiesc într-un spațiu destinat situațiilor de urgență și nu în unul ”de protocol”. ”Dacă poate cineva să le ofere mai mult decât atât, este invitatul meu. Nu putem să înfăptuim miracole peste noapte. Oamenii trebuie să înțeleagă faptul că depunem toate eforturile pentru a le oferi condiții decente. În plus, sinistrații trebuie să aprecieze faptul că nu plătesc utilitățile, acestea fiind asigurate gratuit”, a spus Hânsă. Edilul din Cernavodă a comentat și afirmațiile sinistraților privind traiul într-un spațiu insalubru. ”Recunosc faptul că nu sunt cele mai bune condiții. Dar, din nefericire, unii dintre ei nu respectă cele mai elementare condiții de igienă. Sunt cazuri în care nu se spală toaleta după ce se folosește. Mi-e jenă că spun așa ceva, dar asta este adevărul. Culmea este că ei vor confortul pe care l-au avut înainte de incendiu. Deocamdată nu se poate. Și mai curios este faptul că au cerut să oprim lucrările de asfaltare și să le construim lor case. Nici acest lucru nu se poate, pentru că reabilitarea străzilor este cel mai important proiect al comunității. Interesant este că i-am chemat să le ofer loturi de teren pentru a-și construi case. Nu au venit. Dacă nu le convin condițiile, se pot duce cu chirie. Însă niciunul nu s-a grăbit să se mute. De ce să o facă dacă au aproape totul gratuit? În ceea ce privește afirmația că stau lângă un imobil unde trăiesc persoane infectate cu HIV... Nu vreau să comentez așa ceva”, a spus Hânsă.

LUCRĂRI În ciuda protestelor celor nemulțumiți, Primăria continuă încercările de a le asigura un acoperiș deasupra capului, deși aceasta nu este o obligație a autorității locale. Hânsă a amintit că aleșii locali au aprobat, în ședința de marți seara a Consiliului Local, alocarea a 1,8 milioane de lei pentru reabilitarea unui imobil de locuinţe din cartierul Columbia, unde urmează să fie amenajate locuinţe sociale. „Este vorba despre o clădire a unei societăţi aflate în insolvenţă, care are 105 unităţi locative şi pe care le vom transforma în 40 de garsoniere şi 35 apartamente cu două camere”, a spus Hânsă. În noul imobil vor fi mutate, cu prioritate, persoanele ale căror locuinţe au ars în 15 februarie, dar și cei ale căror locuinţe au fost distruse în timpul inundaţiilor din anii anteriori. Jumătate dintre locuinţe vor fi acordate cazurilor sociale, iar celelalte vor fi închiriate persoanelor aflate pe lista de aşteptare a Primăriei”, a punctat edilul din Cernavodă.



12