"Sînt impresionată de profesionalismul orchestrei constănţene"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rodica Weber, violonistă

"Sînt impresionată de profesionalismul orchestrei constănţene"

Cultură 21 Iunie 2006 / 00:00 1548 accesări

Rodica Weber a început studiul viorii la vîrsta de 4 ani şi a avut prima apariţie în public la 12 ani. Absolventă a Conservatorului de Muzică din Bucureşti, la clasa prof. Modest Iftinchi, violonista a beneficiat de o bursă de studii în Italia şi a studiat cu prof. Sergiu Luca, la Academia de Muzică din Elveţia. În prezent, Rodica Weber este violonistă în orchestra simfonică din Houston. Din anul 1995 şi pînă în 2003, instrumentista a înregistrat CD-uri cu lucrări din repertoriul violonistic internaţional şi românesc, realizînd, totodată, turnee în Elveţia şi România. Prezentă, vineri seară, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski", pentru a susţine un concert simfonic, Rodica Weber a acordat un interviu cotidianului "Telegraf", în cadrul căruia a vorbit despre activitatea sa concertistică.

Reporter: Cum a decurs colaborarea cu orchestra Teatrului Naţional de Operă şi Balet "Oleg Danovski"?

Rodica Weber: Dat fiind faptul că lucrarea Concert pentru vioară şi orchestră, compusă de Ann K. Gebuhr, a fost interpretată în primă audiţie, pot să afirm faptul că sînt foarte mulţumită de rezultatul final şi de reacţia publicului. Eu revin la Constanţa după opt ani şi sînt foarte impresionată de calitatea şi profesionalismul orchestrei. Cred că instrumentiştii au evoluat foarte mult, iar acest fapt este extraordinar.

Rep.: Care sînt diferenţele dintre orchestrele din străinătate şi cea din Constanţa?R.W.: În America, orchestrele sînt foarte mari, sînt aprox. 90 de instrumentişti, însă nivelul acustic este acelaşi. Profesionalismul şi calitatea interpretativă este la fel, indiferent de ţară.

Rep.: Ce sacrificii face un instrumentist, pentru a se prezenta în faţa publicului la un nivel înalt?

R.W.: Face destul de multe sacrificii. La repetiţii, studiază aprox. două-trei ore, însă acestea nu sînt suficiente, pentru reprezentaţii profesioniste. Orice instrumentist trebuie să studieze, în timpul liber, cel puţin şapte-opt ore.

Rep.: Ce sfat le daţi tinerilor, care doresc să facă o carieră în acest domeniu?R.W.: Copiii trebuie să fie învăţaţi de mici să cînte la un instrument. Trebuie să fie aduşi în sala de spectacole, să urmărească un concert simfonic, pentru că muzica clasică trebuie înţeleasă. Tinerii trebuie să fie perseverenţi, să studieze mult şi să aibă încredere în ei înşişi.

Taguri articol


12